Україні обіцяють передати літаки МіГ-29

image
Оля Коновалова / 04.07.2022 / 0 Коментарів

У Словаччині обговорюють можливість передати Києву винищувачі МіГ-29 і танки.

Своєю чергою Чехія надасть Словаччині допомогу в патрулюванні території країни, поки замість переданих Україні літаків вона не отримає американські F-16.

Про це заявили прем’єр-міністри Словаччини та Чехії Едуард Гегер та Петр Фіала.

Словацький прем’єр зазначив, що Братислава передасть Україні свої МіГ-29, а також згадав про можливість передачі Україні танків.

“Але я не хочу вдаватися в деталі, тому що Україна також просила нас не деталізувати інформації про цю техніку”, – наголосив Гегер.

Прем’єр нагадав, що у червні Братислава звернулася до Праги з проханням про захист повітряного простору країни, поки вона не отримає замовлені винищувачі F-16, постачання яких затримується. Гегер зауважив, що його країна потребуватиме військової підтримки з боку чеських колег протягом року.

Своєю чергою, чеський прем’єр Фіала наголосив, що його країна надасть таку допомогу словацьким сусідам, а чеські літаки патрулюватимуть повітряний простір Словаччини з вересня.

“Ми допомагатимемо Словаччині, поки вона не матиме в своєму розпорядженні нових літаків. І ми розраховуємо на те, що нам також хтось допоможе, якщо у нас виникнуть проблеми”, – зазначив Фіала.

Чеський прем’єр підкреслив, що Захід повинен надавати Україні зброю, щоб вона могла боротися за свою незалежність та європейську безпеку.

Вони воюють також і за нас”, – наголосив Фіала.

За потреби Чехія готова брати участь у підготовці українських військових, додав він.

Раніше Словаччина передала Україні чотири вертольоти Мі-17 та один гелікоптер Мі-2, а також боєприпаси для реактивної системи залпового вогню “Град”. Окрім того, Словаччина обіцяла передати Україні гаубиці Zuzana 2. Ця країна також висловила готовність ремонтувати та модернізувати українську військову техніку.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *