Українські хакери через фейкові жіночі акаунти вивідали координати бази окупантів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Українські хакери через фейкові жіночі акаунти вивідали координати бази окупантів
image
Оля Коновалова / 05.09.2022 / 0 Коментарів

Українські хакери створили фейкові акаунти привабливих жінок та листувались з російськими військовими. Так їм вдалось вивідати координати бази рашистів поблизу окупованого Мелітополя.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на українського фахівця з кібербезпеки Микиту Книша.

Микита Книш, засновник компанії HackControl, з початку повномасштабного вторгнення зібрав групу айтівців Hackyourmom, яка допомагала боротися з окупантами. Financial Times пише, що не всі заяви Книша змогли перевірити, але розмови з урядовцями, його колегами-хакерами, фото, відео та журнали підтверджують деякі з його тверджень.

Так, Книш розповів, що українські хакери змогли зламати тисячі камер відеоспостереження та дорожніх камер у Білорусі та окупованих частинах України. Спеціальним кодом айтівці «фільтрували» рух військових від звичайного трафіку та передавали інформацію захисникам України через публічний портал.

Так, вони ідентифікували російську базу поблизу окупованого Мелітополя на півдні України. Потім, використовуючи фейкові профілі привабливих жінок у Facebook та російських соцмережах, хакери обманом змусили окупантів надіслати фотографії, у яких визначили геолокацію та переслали українським військовим. Книш розповів, що російські окупанти надсилають багато матеріалів «дівчатам», щоб довести, що вони є вояками.

Вже через кілька днів стало відомо, що базу підірвала українська артилерія.

«Моя перша думка була — я ефективний, я можу допомогти своїй країні. Тоді я зрозумів, що хочу більше цього — хочу знаходити більше баз знову і знову», — розповів Книш.

За його словами, група українських хакерів також:

  • обманним шляхом змусила російські телестанції показувати відео про жертви серед цивільного населення України;
  • зламала базу даних російських військових контрактників;
  • розсилала повідомлення про «замінування» рейсів до росії тощо.

«Для мене це було схоже на бій. Без грошей, без блискучого програмного забезпечення і навіть без видатних хаків — ви можете використовувати шахраїв, dark web проти свого ворога. Зараз російські закони не мають значення — ми маємо досвід участі в першій кібервійні», — сказав Книш.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *