«упц мп не має володіти державним майном», - владика Матфей

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «упц мп не має володіти державним майном», - владика Матфей
image
Назар Тарадюк / 12.08.2024 / 0 Коментарів

Архиєпископ Володимирський і Нововолинський Матфей розповів про Успенський собор у Володимирі, з якого «виселяють» упц мп, заборону цієї росіської структури верховною радою; про патріарха Філарета; як прощати ворога тим, в кого він забрав близьких; де є Бог, коли гинуть люди; чому Бог допустив війну; чому на Волині діють дві єпархії; чому люди і досі відвідують храми упц мп.

Про це він розповів в інтерв'ю для Віталія Ткачука в рамках проєкту «Генерація Успішних Людей» для «Insider Media».

«Військова державна адміністрація дійсно не продовжила договір оренди майновим комплексом Успенського собору у Володимирі. І ми бачимо, що єпархія московського патріархату намагається все ж таки не покинути комплекс майнових споруд, Кафедральний Успенський собор, і вони залишаються попри те, що в них закінчився договір оренди. 1 липня комісія обласної військової державної адміністрації прибула в Володимир, вони намагалися дати акт про закінчення оренди, але і в Успенському соборі і в єпархіальному управлінні відмовилися підписувати акт. І на пташиних правах вони там зараз і залишаються, відмовляючись покидати. Вони аргументували тим, що подають до суду, що в умовах війни не можна розривати договори, що треба залишатися в такому правовому статусі, в якому вони були. Але відомо, що ситуація в місті Володимирі є дуже напружена, тому що вони закликають своїх віруючих, закликають адептів «руского міра», фанатиків московського патріархату, щоб вони стояли до кінця, були і далі там в окупованій духовній святині. І навіть під час роботи комісії завітали одіозні фігури, яких розшукує поліція, як мені стало відомо. Але ми хочемо працювати в правовому полі, хочемо бачити, що влада, яка керує в нас в області, що вона дійсно є відповідальна, що вона дійсно займає принципову позицію. Тому що дуже важливо в цей час показати єдність, показати свідомість, громадянську позицію, показати, що ми працюємо для України, для української державності. І ті структури, які ще вчора кричали «осанна патріарху Кирилу» московському, кровавому, що ті, які його приймали в нас на Волині, в Володимирі, зокрема. Адже ніхто не забув як Кирил приїжджав і першу свою подорож в Україні він був і в Луцьку, і в Зимно, і в Володимирі. І кричали: «Наш патріарх Кирил». А тепер всі раптово від нього відмовляються, кажуть: «Це не наш патріарх, ми з москвою не маємо нічого спільного».

Але насправді зв'язки не розірвані, насправді в структурі московського патріархату перебуває Українська православна церква. І тому раз вони перебувають, не хочуть з ними розривати зв'язки, то треба подбати і нашій державі, щоби ця церква не володіла державним майном. Тому що сам комплекс Успенського собору – це є державна власність. І ми не то, що претендуємо, а ми вважаємо, що українська церква має зв'язок з майновим комплексом, і ми повинні бути там присутні», - розповідає архиєпископ Володимирський і Нововолинський Матфей.

Детальніше дивіться у сюжеті.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *