В Музеї волинської ікони реставрують стародавні образи. ФОТО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • В Музеї волинської ікони реставрують стародавні образи. ФОТО
image
Назар Тарадюк / 30.11.2022 / 0 Коментарів

В Музеї волинської ікони продовжуються реставраційні роботи. Нині оновлюють образи предстоячих.

Про це Суспільному розповіла реставраторка Лариса Обухович.

Ймовірне датування цих образів – XVIII століття.

Ці ікони науковці привезли з церкви села Брани Мар’янівської громади, – розповіла реставраторка. Написані вони на сосновій дошці олійними фарбами.

Наразі тривають роботи на етапі тонування вставок реставраційного ґрунту.

В Богородиці і в Іоанна промальовуються великі, виразні сльози: "То є Голгофа, коли по контуру вирізаються фігури розп’яття Ісуса Христа й обабіч нього стоять Богородиця печальна та Іоанн Хреститель з іншої сторони", – говорить Лариса Обухович.

Як розповіла реставраторка, центральний елемент образів – розп’яття, втрачено. Також немає частини зображення Іоанна Хрестителя: "Шашелю не видно. Але живопис мав дуже багато втрат. Оці білі вставки, це вже реставраційне втручання".

Директорка музею Тетяна Єлісєєва розповіла, що багато стародавніх волинських образів оновили львівські та київські майстри з Національного науково-дослідного реставраційного центру.

З її слів, деякі експонати залишаться у столиці: "Це вісім одиниць, які знаходяться у Києві в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури. Вони вже готові. Вони там надійно збережені, і поки не плануємо повертати їх назад".

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *