В Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ. ФОТО

image
Віктор Гордійчук / 28.12.2022 / 0 Коментарів

Міська влада підтвердила початок процесу демонтажу та перенесення пам'ятника Засновникам Одеси, частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ.

Про це повідомляє Правда Життя.

"Сьогодні на виконання рішення Одеської міської ради розпочато демонтаж фігур Засновникам Одеси, в народі відомого як пам’ятник Катерині ІІ", – повідомив віцемер Одеси Олег Бриндак.

Після демонтажу Катерину ІІ та її чотирьох фаворитів – Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна і Платона Зубова – перенесуть до місцевого художнього музею.

"Таким чином ми не лише виконуємо рішення сесії, але й розпочинаємо важкий, довгий, але необхідний процес переосмислення власної історії, звільнення від всіх радянських міфів", – додав Бриндак.

Сьогодні, 28 грудня, зранку в центрі Одеси почали демонтувати пам'ятник Катерині ІІ. Комунальники почали знімати дерев’яні плити, якими раніше було закрито композицію.

Рішення про демонтаж пам'ятника Засновникам Одеси, частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ, Одеська міськрада ухвалила 30 листопада.

Перед тим петиція із закликом знести пам’ятник Катерині II набрала понад 25 тисяч підписів і президент Володимир Зеленський передав відповідне звернення до Одеської міськради.

У вересні пам’ятник двічі обливали червоною фарбою, а раніше на постаменті з’явився напис "Катерина=Путін" теж червоною фарбою. У листопаді на голову пам’ятника російській імператриці одягли червоний ковпак, а в руку вклали мотузку з петлею для повішення.

Нагадаємо, у рамках декомунізації у місті Нововолинськ знесли плиту – пам'ятний знак оборонцям укріпрайону поблизу ліцею №1. Демонтажу підлягають ще два об'єкти

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *