«Вони будуть арештовані і передані РФ», - Ігор Гузь про ситуацію в Білорусі

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Вони будуть арештовані і передані РФ», - Ігор Гузь про ситуацію в Білорусі
image
/ 25.05.2021 / 0 Коментарів

Сьогодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що опівночі 26 травня Україна зупиняє авіасполучення з Білоруссю.

Як пише «Українська правда» українським авіакомпаніям та літакам буде заборонено літати через повітряний простір Білорусі, а Держприкордонслужбі доручили припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

«Ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Рішення нашого Уряду спрямоване на забезпечення безпеки польотів і пасажирів», - зазначив Денис Шмигаль.

У неділю 23 травня Білорусь підняла винищувач, аби посадити у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін у Вільнюс прямим рейсом і не мав наміру робити зупинку.

 

Офіційна причина - повідомлення про бомбу на борту. Однак згодом виявилось, що у літаку перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. В аеропорту Мінська його разом з подругою затримали і досі тримають у СІЗО. 

 

Інцидент викликав різку реакцію світу та заклики до ретельного розслідування.

Затримання Романа Протасевича у такій грубій формі викликало хвилю обурення у світової спільноти:

Основна опонентка Лукашенка на виборах Президента Білорусі - Світлана Тіхановська: «Абсолютно очевидно, що ця операція спецслужб із захоплення літака - заради того, щоб затримати активіста і блогера Романа Протасевича. Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, який був редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів. Тільки за це його визнали терористом, і тільки за це зараз в Білорусі Роману може загрожувати смертна кара».

 

Опозиціонер та дипломат Павло Латушко заявив, що білоруська сторона через диспетчерів погрожувала збити літак, якщо він не виконає екстрену посадку в Мінську.

«Це військове піратство і міжнародний терористичний акт! Команду підняти в повітря винищувач МІГ-29 і посадити літак з Протасевичем віддав особисто Лукашенко», - прокоментував він ситуацію у телеграм-каналі NEXTA.

Литва зажадала звільнити Романа Протасевича: «Безпрецедентно! Цивільний пасажирський літак, що летів до Вільнюса, був примусово приземлений у Мінську. У літаку був білоруський політичний активіст. Він заарештований. За цими діями стоїть режим. Я вимагаю терміново звільнити Романа Протасевича!»

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен: «Будь-яке порушення правил міжнародного повітряного транспорту тягне за собою наслідки»

А Прем'єр Польщі Матеуш Моравецкій ініціює заборону для білоруських авіаліній літати над територією Євросоюзу.

Народний депутат Ігор Гузь, який також зазнав репресій з боку режиму Олександра Лукашенка, у коментарі виданню «Інсайдер Медіа» розповів, що особисто добре знає Романа Протасевича і свого часу він був у Луцьку.  

«Я вважаю, що це тероризм з боку Лукашенка, тому що зупиняти винищувачами безпосередньо в небі за 30 кілометрів від сусідньої держави лайнер, який є пасажирським, це просто злочин. Ці всі розмови про замінування - це абсолютна нісенітниця, тому що хотіли конкретно - затримати Романа Протасевича, а заразом і його дівчину», - заявив нардеп. 

Він переконаний, що Україна правильно зробила, що як і Європейський союз швидко відреагувала, заборонивши авіасполучення з республікою Білорусь і ці санкції мають тривати довгий період часу. 

«Такі випадки можуть продовжуватись. Уявіть собі, що завтра в Мінську посадять будь-який інший літак, в якому може знаходитися український громадянин – вони будуть арештовані і передані наприклад, Російській Федерації. Це – «ні в тин, ні в ворота». Тому моя точка зору така: має бути найбільш жорстка відповідь української держави і Європейського союзу щодо цього», - переконаний народний депутат.

Ігор Гузь каже, що Україна має вимагати звільнення Романа Протасевича і посилювати санкції проти Білорусі.

«Лукашенко розуміє тільки силу. Санкції треба продовжувати і визволяти безпосередньо Протасевича та інших політв'язнів, яких там є дуже багато», - переконаний депутат Верховної Ради.

За статистичною інформацією, оприлюдненою в телеграм-каналі NEXTA , масштаб репресій в «лукашенківській Білорусі» менш ніж за рік в 7 разів перевершив всю «Хрущовсько-Брежнєвську епоху». 

За даними прокуратури, після серпневих подій фігурантами кримінальних справ стали 944 людини, 682 вже засуджені, 406 з них визнані політв'язнями.

Для порівняння: з 1953 по 1987 рік за політичними статтями судили 54 етнічних білоруса, а всього фігурантами політичних кримінальних справ в БССР за всю епоху після Сталіна стали 138 осіб - в сім разів менше, ніж за один рік розвиненого «лукашизму».

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *