Врятувати Свидовець від Коломойського й Палиці: олігархи vs праліси

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Врятувати Свидовець від Коломойського й Палиці: олігархи vs праліси
image
Назар Тарадюк / 19.10.2023 / 0 Коментарів

Історія із будівництвом на гірському масиві Свидовець величезного мегакурорту тягнеться вже 7 років.

Українська природоохоронна група у випуску «Похорони природи» розказала, що за курорт, хто планує будувати, хто цьому протидіє, що відбувається зараз і які перспективи.

Свидовець – це гірський масив на Закарпатті, який є надзвичайно популярним місцем для пішохідного туризму, бо гори там високі та красиві. Наприклад, там є найвища гора на масиві – Близниця (1 883 м). Найближчі населені пункти до Свидовця – села Лопухів, Ясіня, Кваси, Чорна Тиса, поряд є ще місто Рахів.

«Всі ви, мабуть чули про гірськолижний курорт «Драгобрат» - це також на Свидовці. Окрім «Драгобрату», який по суті є високогірним Шанхаєм з десятка різноманітних невеличких готелів, іншої організованої туристичної інфраструктури на Свидовці немає. І колись, може, років 10 назад хтось вирішив, що цю «ситуацію» треба виправляти», - розповідає ведучий програми Єгор.

У 2016 році тодішній губернатор Закарпаття Геннадій Москаль оголосив про те, що на Свидовці планують будувати курорт. По документах він був розрахований на 28 000 людей одночасно. Передбачалося, що там буде 230 км лижних трас, 450 готелів 120 ресторанів. І все це на площі понад 1400 гектарів.

«Тобто будувати планували й досі планують курорт, який є набагато більшим, ніж існуючий нині «Буковель». Найбільш прикро, що все це «щастя» мало будуватися з нуля, прямо посеред дикої природи. Тобто по документах 80% курорту планували будувати у гірських карпатських лісах, а інші 20% - це були високогірні альпійські луки. І все це «щастя» мало бути ще й по берегах річки Чорна Тиса», - розповідає ведучий.

У 2017 році Тячівська та Рахівська районні держадміністрації досить швидко розробили містобудівну документацію, а у 2018 році Закарпатська ОДА розпочала процедуру оцінки впливу на довкілля.

«Мабуть, цей курорт вже давно й збудували б, якби не активісти, бо раптово виявилося, що є досить багато людей, яким ідея будівництва курорту здалася не надто привабливою. Ці люди виявилися досить різними. Це були і екологи, інші науковці, місцеві жителі, туристи – кого там тільки не було. Всі ці люди об’єдналися в громадський волонтерський рух «Free Svydovets». Усі ці «неприємні» активісти почали розбиратися, хто стоїть за курортом. Це було важливо, адже місцева та обласна влади розповідали та й продовжують розповідати, що інвестора немає», - зазначив Єгор.

Як зазначає влада, є проєкт курорту, але людей або компаній, які готові вкладати в це гроші поки нема.

«Звісно, це повна «дічь», тому що проекти такого масштабу оцінюються у сотні мільйонів, а, можливо, навіть у мільярди доларів. Звісно, без інвестора ніхто їх (проєкти) розпочинати не буде», - додав ведучий.

За його словами, активісти «докопалися» до істини.

«Виявилося, що ініціатором будівництва курорту є фірма «Скорзонера», бенефіціаром якої є Ігор Коломойський. У ці роки фірма «Скорзонера» ще й володіла діючим курортом «Буковель», зараз ситуація вже трохи змінилася, адже фірма відійшла в тінь, «Буковелем» володіє фірма, яка так і називається – ТОВ «Буковель», а бенефіціарами цієї фірми є родичі Ігоря Палиці. Це народний депутат України і олігарх, серйозно пов’язаний з Ігорем Коломойським.

Тобто стало зрозуміло, звідки «вуха тирчать» і що за ідеєю будівництва курорту стоять дуже серйозні та впливові люди.

Ось ці всі «неприємні» активісти ще й почали судитися», - розповідає ведучий програми.

Деталі – дивіться у відео.

Нагадаємо, що нові курорти Коломойського знищать екомасив у Карпатах, - активісти. Тому від Коломойського намагаються врятувати Свидовець.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *