Встановлення сонячних панелей на Волині: що відомо

image
Назар Тарадюк / 24.07.2024 / 0 Коментарів

На Волині обговорили програму «Доступні кредити 5-7-9» для ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) та ЖБК (житлово-будівельний кооператив), аби закупити сонячні панелі та вітрові установки.

Про умови та механізми отримання обладнання йшлося під час робочої зустрічі заступника голови ОДА Тараса Шкітера із представниками банків Волині, - інформують у Волинській ОВА.

Як розповів заступник директора Волинської обласної дирекції «Укргазбанк» Дмитро Гаць, для кредитування ОСББ доповнили державну програму «Доступні кредити 5-7-9». Зокрема, ОСББ долучили як учасників. Так, як і раніше, це програма, яка дозволяє здешевлювати відсоткову ставку по кредиту.

Умовами передбачили, що ОСББ може отримувати кредити на енергоефективні заходи. Зокрема прописана ставка 7%, але на перший рік кредитування. Програма передбачається на 5 років і наразі адаптовується. Тож поки що на наступні роки фінансування – ставку чітко ще не визначили. Відповідно, як відзначили, «Доступні кредити 5-7-9» наразі поєднуються із програмою «ГрінДім». Тобто, окрім здешевленої ставки, пропонують й компенсацію.

«На початках ми бачимо, що це буде в межах програми «ГрінДім» і поки що в межах одного року фінансування, де вони зможуть отримувати компенсацію 70 % вартості понесених витрат на інвестиційний проєкт, плюс здешевлена ставка 7%», - пояснив Дмитро Гаць.

Він додав, що аванс стартує від 20 %, але індивідуально для таких цілей можуть розглядати й 10 %. Це також стосується й термінів кредитування. Зокрема, можливий варіант до розгляду – 7 років фінансування, а не 5 років.

Окрім того, торкнулись теми кредитування підприємств сектору економіки. Однак, вирішили предметніше про це поговорити на додатковій зустрічі, на яку запросять безпосередніх учасників програм: голів ОСББ, представників комунальних установ, керівників територіальних громад та партнерів (постачальників обладнання).

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *