Як бути людям в укриттях, які мають проблеми з дихальними шляхами: поради лікаря

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як бути людям в укриттях, які мають проблеми з дихальними шляхами: поради лікаря
image
Яна Горчинська / 17.03.2022 / 0 Коментарів

З 24 лютого ночі та дні українців перестали бути спокійними – вони змушені ховатися в підвалах та укриттях. Люди, які мають захворювання, отримують зараз подвійний удар. Особливо складно тим, хто має проблеми з дихальними шляхами. Що брати з собою в укриття та як себе убезпечити в коментарі Інсайдер Медіа розповів луцький лікар-пульмонолог Олег Яковенко.

«У першу чергу, якщо людина має проблему з дихальними шляхами, бронхіальна астма чи хронічне обструктивне захворювання легень, то вона повинна мати той необхідний запас медикаментів, якими вона користується постійно, ті ліки, які їй призначив лікар.

Якщо ми говоримо про бронхіальну астму, то потрібно мати інгалятор «Сальбутамол» для надання невідкладної допомоги для зняття приступу ядухи. В ідеалі бажано мати небулайзер. Світла може не бути, але є портативні пристрої на батарейках, які ми використовуємо для небулізації (розпилення лікарських засобів для того, щоб вони краще потрапляли в дихальні шляхи, знімали бронхоспазм). Знову ж таки треба розуміти, з чим пов'язаний бронхоспазм. Це може бути хімічне отруєння, наприклад, отруєння фосфором органічними сполуками, яке може призвести до важкого  бронхоспазму.

Окрім небулізації, треба вводити певні лікарські засоби, без яких не обійдешся. Це вже має вводити лікар. Хоча він може мати певний набір ліків. Тобто, якщо є загострення бронхіальної астми, або хронічного обструктивного захворювання легень, потрібно мати в таблетках Преднізолон. Якщо виникає загострення, 4 таблетки за раз Преднізолону приймаєте щодня протягом 7-10 днів. Тобто, якщо пацієнт алергік, він має мати завжди з собою адреналін, є стандартні, так звані шприци, які він може вколоти собі через штани, проткнувши штани та ввести цей лікарський засіб, для того, щоб врятувати себе від життєво небезпечної алергії.

Якщо пацієнт має хронічні захворювання дихальних шляхів, то в такій ситуації бажано не курити. Це погіршує перебіг хронічного захворювання. Звичайно, якщо є змога, в першу чергу потрібно знаходитися в приміщенні, яке добре вентилюється. Щоб зменшити ризики, в першу чергу людина має мати певні лікарські засоби, які він повинен погодити з лікарем.

Добре, якщо в укритті буде медик. Потрібно, щоб це вирішувалося на рівні місцевого самоврядування. Якби за кожним бомбосховищем був закріплений медичний працівник, який мав би необхідний набір медикаментів, тоді він зміг би орієнтуватися в клінічній ситуації й надавати кваліфіковану допомогу.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram   

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *