Як працює мобільна валізка ЦНАП в Любешівській громаді на Волині

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як працює мобільна валізка ЦНАП в Любешівській громаді на Волині
image
Наш Інсайдер / 15.07.2022 / 0 Коментарів

Цифровізацію України не зупинить навіть повномасштабне вторгнення рашистів. Так, в 6 громадах Волині — Луцька, Володимирська, Голобська, Любомльська, Шацька та Любешівська — діє проєкт «Мобільна валізка ЦНАП».

«Мобільна валізка – це компактне, але повноцінне робоче місце адміністратора ЦНАПу, завдяки якому він може надавати послуги на виїзді так само, як і на своєму робочому місці», — пояснила регіональна координаторка швейцарсько-української Програми EGAP у Волинській області Оксана Киричук.

В одній «валізці» укомплектовано ноутбук із 3G-модемом, компактний принтер, мінісканер, повербанк і платіжний термінал для приймання документів та оформлення адмінпослуг за місцезнаходженням заявника. Завдяки мобільним валізкам адміністративні послуги стають доступними для людей похилого віку, осіб з інвалідністю, тих, хто перебуває в лікарні або з інших причин не може сам відвідати ЦНАП.

Щоб на власні очі побачити, як працює цей проєкт, Insider Media побував у Любешівській громаді.

Штат Любешівського ЦНАПу нараховує чотири працівники у центрі громади та сім віддалених робочих місць. 

«Ми з ентузіазмом взяли участь у відборі на участь у Програмі EGAP, бо для нас цифровізація є пріоритетом. “Мобільна валіза” — дуже корисний практичний проект, який суттєво спрощує отримання адміністративних послуг. Особливо важливою ця тема стала після повномасштабного вторгнення: люди заощаджують не тільки свій час, а й кошти на поїздки громадським транспортом»., — розповів керуючий справами виконавчого комітету селищної ради Ігор Демих.

Як працює «Мобільна валізка «ЦНАП», ми змогли пересвідчитися 13 липня в селі Рудка. 

Місцеві розказують, що під час першого приїзду тут зібралися декілька десятків людей. «Йшли людина за людиною. Раніше такого не було, люди їздили в Любешів, витрачали багато часу і ще й гроші на дорогу», — розповідає житель села Роман. 

Пані Ніна прийшла до працівників ЦНАПу, щоб подати документи на допомогу паливом, адже вона має право на «чорнобильську пільгу».

«Коли живеш в селі і тобі не горить, то й не робиш, а коли вже дуже потрібно, то тоді і робиш. Я зекономила сьогодні півдня завдяки цій валізці. 

У нас у селі маршрутки ходять двічі на день — зранку і в обід. Якщо пропустити ранкову, то зможеш приїхати до Любешіва лише в обід. А минулого року я взагалі заради цих документів їздила три рази, бо то забула папірці, то запізно приїхала. А сьогодні за один раз все зробила», — розповіла вона.

Завідувачка сектору регіонального розвитку, інвестицій та проєктної діяльності Любешівської громади Олеся Жилко не може натішитися результатами співпраці з Програмою EGAP. 

«Такі програми надихають нас втілювати цифрові трансформації. Ми доклали максимальних зусиль, щоб Програма EGAP відібрал нашу громаду для співпраці. З початком роботи очікування лише збільшуються. Для нас важливо готувати фахівців, які здатні використовувати інноваційні проєкти. Тож ми пройшли навчання, як найефективніше користуватись валізою задля користі громаді», — мовить посадовиця.

Вона додає, що на початку повномасштабного вторгнення росії хвилювалася, чи не закриють проєкт. 

«Автобусне транспортне сполучення з деякими селами громади було суттєво ускладнене — і «валізка» була б дуже на часі. Тому ми зраділи, коли її привезли».

Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (Програма EGAP) реалізується протягом 2015–2023 років Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України. Програма впроваджується за підтримки Швейцарії. Цільовими регіонами є Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Луганська та Одеська області.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *