Як працює служба крові на Волині та хто може стати донором. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як працює служба крові на Волині та хто може стати донором. ВІДЕО
image
Назар Тарадюк / 03.11.2022 / 0 Коментарів

За останні вісім місяців збільшилась потреба у донорській крові, адже на територіях бойових дій центри крові не функціонують.

Про це Суспільному розповіла очільниця медустанови Валентина Крам.

Як працює обласний центр служби крові

Волинський обласний центр крові працює щодня з 8:30, забір крові здійснюють до 13:00. Субота та неділя – вихідні.

Тут заготовляють цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. Для цього є усе необхідне оснащення, – говорить Валентина Крам.

З її слів, потреба в донорах є постійно, адже на територіях бойових дій центри крові не функціонують. Додає: кількість здач крові з початком повномасштабної війни збільшилась.

Що потрібно знати донорам

Бути донором може людина без хронічних захворювань та вагою понад 50 кілограмів, — розповідає терапевт Вадим Шепшелей. Також необхідно не хворіти впродовж місяця.

Перед самою здачею крові зранку треба поснідати. Сніданок має бути легкий, без жирного, смаженого та молочного, – говорить лікар. Додає: бажано вранці випити солодкого чаю з печивом. Також дві доби не можна вживати алкоголь, не можна курити та пити каву.

Для здачі тромбоцитної маси центр крові приймає тільки чоловіків. Донорам з собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код, якщо це ID-картка - то довідку про місце реєстрації.

Хто здає кров

Зінаїда Казалюк працює в центрі служби крові операційною медсестрою. Розповідає, що перша донація була з цікавості – хотіла знати, що відчувають донори. В результаті кров і плазму здавала вже понад 47 разів. Зараз, – каже медикиня, – необхідність донацій розуміє і відчуває особливо гостро, адже воює її брат.

Як розповіла медична директорка Валентина Крам, при потребі працівники обласного центру служби крові звертаються до постійних донорів, які ніколи не відмовляють. Допомагають і медзаклади області, які організовують приїзд донорів на здачу.

Нагадаємо,у Володимирі небайдужих просять здати кров для військових.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *