Як зникає історія: садиба архітектора Яніцького у Луцьку. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як зникає історія: садиба архітектора Яніцького у Луцьку. ВІДЕО
image
Наш Інсайдер / 27.04.2021 / 0 Коментарів

Будинок-садибу архітектора Казимира Яніцького, який розташований у Луцьку на вулиці Ярощука, 12 – вирішили зрівняти з землею.

Днями тут з'явилися різноробочі, які провели демонтаж даху та приступили до розбирання стін.

Очільник управління охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис у коментарі виданню «Конкурент» розповів, що власники будівлі мають повне право зносити її чи проводити будь-які інші роботи. 

"Я думаю, що так, його будуть зносити. Хочуть – та й зносять, що ти тут зробиш... Будинок ніколи не був внесений у перелік пам'яток, він собі звичайний, як і будь-який інший будинок. Його мають право зносити. Ми створили програму, підготували документацію, щоб його у перелік внести, але фактично не подали ще з незалежних від мене причин, і тому воно так і висить до цього часу.  Я не знаю, що вже зараз буде. Ми ще в лютому подавали пропозиції в обласне управління культури, і вони не пройшли", – пояснює він. 

Свого часу видання ВолиньPost розповідало історію цього будинку, який назвали справжнім «еталонним зразком житлового будівництва 20-х років ХХ століття, в якому були втілені передові технології будівництва та облаштування».

Авторка книги "Архітектура і містобудування Західної Волині 1921-1939 років" Ольга Михайлишин включила будівлю до своєї праці як унікальний зразок індивідуальної житлової забудови, приклад "садибного" стилю, який увібрав давні традиції будівництва на теренах Волині та Речі Посполитої, зокрема місцеве бароко та ренесанс.

За інформацією краєзнавця Вальдемара Пясецького, будували його відомі луцькі підприємці кінця ХІХ – початку ХХ століття Кронштейни. У будинку мешкав лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька, який став співзасновником Волинського музею (нині Волинський краєзнавчий музей), прислужився до розбудови міста після Першої світової війни.

Також будинок був у власності архітектора Казимира Яніцького, який реалізував на Волині низку проектів, найвідомішим із яких є споруда Окружного Земельного Управління, нині тут знаходиться Волинський краєзнавчий музей. За часів радянської влади приміщення використовували як житло для перших осіб області.

Як зникає архітектурна історія – дивіться у відео з висоти пташиного польоту.

Перегляд займе у вас всього 01:12 хв.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *