Яке майбутнє у волинського Центру реабілітації дітей з інвалідністю «Пролісок»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Яке майбутнє у волинського Центру реабілітації дітей з інвалідністю «Пролісок»
image
Оля Коновалова / 15.11.2022 / 0 Коментарів

Волинський Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» реорганізовують.  

Про це у коментарі Insider Media повідомила керівниця закладу Віта Сакуляк.

Нагадаємо, складнощі в роботі центру виникли ще два роки тому, коли через карантин, зумовлений коронавірусною хворобою, заклад майже не працював. Згодом, після послаблення карантинних заходів, діти мали можливість відвідувати Центр реабілітації «Пролісок» та займатись в ньому, щоправда, не 8 годин, як раніше, а лише протягом 2 годин.

Після звернень батьків до депутатів районного, обласного рівня та народних депутатів та розголосу у ЗМІ у 2021 році, «Пролісок» збільшив час для перебування дітей — спочатку до 4, а згодом і до 5 годин. Та все ж скористатися такою тривалістю перебування дітей у реабілітаційному центрі змогли не всі батьки, адже харчування в закладі не відновили.

Після 24 лютого 2022 року Центр знову на певний період припинив роботу, а після відновлення його діяльності батьки стикнулися із новою проблемою – дітей треба було терміново забирати із закладу з початком повітряної тривоги, оскільки у закладі немає укриття. І якщо влітку батьки могли почекати дітей на подвір’ї Центру, то з настанням холодів гостро постало питання щодо місця перебування батьків.

Нагадаємо, впродовж кількох останніх років Центр був без керівника. Лише 3 жовтня 2022 року призначили директорку Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок».

Втім, через кілька тижнів після цього працівники отримали повідомлення про вивільнення з займаних посад у зв’язку із реорганізацію закладу.

З’явились чутки, мовляв, з 2023 року Центр працюватиме виключно відповідно до Постанови Мінсоцполітики №309 та припинить надавати послуги за Постановою КМУ від 19.01.2022 №31, а саме унікальні для регіону послуги з абілітації та соціалізації дітей з важкими ураженнями центральної нервової системи (ДЦП, РАС, Синдром Дауна та інші порушення).

Якщо простіше – відповідно до Постанови Мінсоцполітики №309 дитина може отримати необхідну допомогу в обраному закладі реабілітації, але лише раз на рік. В той час, як зараз вихованці Волинського Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» можуть її отримувати постійно впродовж року і плюс – ще додатково отримувати реабілітацію, яка передбачена Постановою №309 в інших закладах.

Крім того, є інформація про те, що після реорганізації у закладі надаватимуть допомогу не лише дітям, а й дорослим. Батьки побоюються - через це діти зможуть перебувати у закладі ще менше годин на день.

«Зараз у Центрі діти з множинними порушеннями, тобто ті, які самі себе не обслуговують чи мають тяжкі психічні порушення. Тут вони мають групові заняття, що дуже добре, адже в звичайні школи дітей з такими порушеннями не беруть. Крім того, мами мають якусь можливість розвиватись і повноцінно ходити на роботу. Наприклад, я маю достатню кваліфікацію, щоб працювати, платити податки в державу і щось робити на її благо. Але не зможу, адже мені треба в таких випадках шукати няню. А якщо я буду ходити на роботу лише кілька годин на день, то, відповідно, моя зарплата зможе перекривати лише послуги няні - тоді смисл цього всього? Та й навіть вирішити якісь питання з документами не вистачає часу, бо тільки відійшов від закладу і зразу треба повертатись назад», - розповіла мама одного з вихованців.

В свою чергу, директорка Центру Віта Сакуляк у коментарі Insider Media пояснила, що заклад зараз дійсно у процесі перетворення з Центру на Державне некомерційне підприємство.

«Заклад проходить реорганізацію і рішення про це приймало Міністерство соціальної політики. Діяти Державне некомерційне підприємство буде уже з початку 2023 року на підставі Статуту. Зараз проєкт Статуту в розробці, тому надати якусь більш детальну інформацію я не можу. Розумію, що батьки хвилюються, але можу запевнити їх, що про позбавлення якихось послуг не йдеться. Усі послуги, які вони отримували: психолого-мовленнєвий розвиток, корекційні заняття, медична та фізична реабілітація — вони будуть збережені. До речі, послуги навпаки будуть розширюватися. Але більш чітку та вичерпну інформацію я зможу надати лише, коли вже будуть напрацьовані якісь нормативні документи. Єдине, на чому хочу наголосити — послуг буде ще більше, ніж було до цього. Я впевнена в цьому»

Окрім того, Віта Сакуляк зауважила, що активно працює над збільшенням фінансування закладу.

«Я тільки місяць тому прийшла і ми тільки нещодавно змогли закрити борги по зарплаті та комунальних послугах за останні кілька місяців. 

Зараз ми працюємо над доставкою генераторів, над облаштуванням укриття, для того, щоб збільшити кількість годин для перебування дітей в нашому закладі, щоб покращити і персоналу умови праці, і діткам умови для перебування. А стосовно повідомлення про вивільнення працівників з займаних посад — тут не йдеться про скорочення. Поки що я не маю штатного розпису, який буде на підприємстві після його реорганізації, але за процедурою я повинна повідомити всіх працівників про вивільнення. Але наголошу — це не означає, що всіх звільнять», - зазначила директорка Центру «Пролісок» Віта Сакуляк.

До слова, Волинський Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» відвідують не лише діти з Луцька, а й з інших громад.

Потреба у послугах такого спеціалізованого закладу значна, адже лише у Луцьку – близько 1000 дітей з інвалідністю, а на Волині – 12 тисяч дітей з неврологічними порушеннями.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *