Єрмак назвав ключові рішення саміту Україна-Балкани

image
Назар Тарадюк / 22.08.2023 / 0 Коментарів

Президент Володимир Зеленський 21 серпня був з візитом у Греції та привіз багато гарних новин з саміту Україна - Балкани.

Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Він нагадав, що Греція приєдналася до авіаційної коаліції і навчатиме наших пілотів керувати F-16. Греція також готує військову підтримку України.

«Після того, як запропонований нашою командою формат Україна - Північна Європа довів свою ефективність і успішно розвивається, ми розширили практику застосування формули "регіональний кластер + Україна".

Саміт Україна - Балкани за завданням Володимира Зеленського готували командою Офісу разом з Урядом», - зауважив Єрмак.

Керівник Офісу Президента вважає, що його результати успішні.

Єрмак наголосив, що серед учасників були: Президент Сербії Александар Вучич, Президент Молдови - Майя Санду, Президент Чорногорії - Яков Мілатович, Прем'єр-міністр Греції - Кіріакос Міцотакіс, Прем'єр-міністр Румунії - Йон-Марчел Чолаку, Голова Ради міністрів Боснії і Герцеговини - Боряна Крішто, Прем'єр-міністр Північної Македонії - Дімітар Ковачевскі, Прем'єр-міністр Болгарії - Ніколай Денков та Прем'єр-міністр Хорватії - Андрей Пленкович, Прем'єр-міністр Косово - Альбін Курті, у присутності голови Європейської ради Шарля Мішеля та Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

«Підсумком саміту стала підписана декларація.

Основні моменти:

1). Вторгнення росії в Україну є поворотним моментом для Європи, що створює новий рівень усвідомлення спільних принципів, єдності та спільного майбутнього в рамках ЄС. Це критичний час для безпеки, миру та стабільності нашого європейського континенту. Закони і принципи, які так довго сприяли стабільному і передбачуваному порядку європейської безпеки, були порушені, і ми знову стаємо свідками прояву згубних наслідків ревізіонізму.

2).Перед викликом російської агресії учасники саміту висловлюють непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що ґрунтуються на цінностях демократії та верховенства права.

3). Під час сьогоднішніх дискусій в Афінах всі висловили підтримку та вдячність Президенту України Володимиру Зеленському за його наполегливі зусилля, спрямовані на встановлення принципів миру у його "Формулі миру" відповідно до Статуту ООН. Учасники також привітали зусилля Генеральної Асамблеї ООН, спрямовані на сприяння всеосяжному, справедливому і тривалому миру в Україні.

4). Також всі погодилися, що не може бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства, такі як напади на цивільне населення та руйнування інфраструктури, і всі винні мають бути притягнуті до відповідальності.

5). Двадцять років тому Саміт у Салоніках визнав, що Західні Балкани належать до Європейського Союзу. Учасники саміту твердо переконані, що сьогодні це твердження залишається актуальним як ніколи. Ескалація агресивної війни проти України виявила нагальну потребу в сильному, стійкому та всеосяжному ЄС як наріжному камені миру та процвітання наших народів у ці складні часи.

6). Наголошено, що Західні Балкани, Україна та Республіка Молдова, географічно прилеглі до держав-членів ЄС, мають спільну європейську спадщину, історію та майбутнє, визначене спільними можливостями та викликами. Як стратегічна інвестиція в мир, безпеку і стабільність в Європі, важливо, щоб ці регіони були прийняті як повноправні члени європейської сім'ї.

7). Сьогодні в Афінах учасники саміту обговорили подальші кроки для того, щоб зробити це бачення Європи реальністю. Всі підкреслили важливість того, щоб поставити собі за мету завершити формування бачення ЄС, збагаченого країнами Західних Балкан, Україною та Республікою Молдова. Також всі підкреслили необхідність активізації та переорієнтації процесу розширення, який був би відчутним і таким, що заслуговує на довіру, без скорочення шляхів до виконання встановлених умов. Всі визнали готовність підтримувати Україну та Молдову у здійсненні наступних кроків у процесі вступу до ЄС, як тільки вони завершать необхідні реформи.
8). Учасники саміту твердо переконані, що через 20 років після Саміту в Салоніках та у світлі нової геополітичної реальності настав час прийняти сміливу та амбітну кінцеву мету, яка слугуватиме орієнтиром, натхненням та основою для подальших дій», - йдеться в дописі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *