За 123 тисячі боргу по аліментах – лучанина запроторили за ґрати

  • Головна
  • НОВИНИ
  • За 123 тисячі боргу по аліментах – лучанина запроторили за ґрати
image
Наш Інсайдер / 12.11.2021 / 1 Коментарів

Апеляційний суд Волинської області запроторив за грати лучанина, який заборгував понад 123 тисячі гривень аліментів. Відповідне рішення у четвер, 11 листопада, ухвалив суддя Волинського апеляційного суду Петро Борсук.

38-річний лучанин Андрій Клімук розлучився зі своєю дружиною ще у липні 2018 року. У шлюбі в них народилося двоє дітей – хлопчик, якому зараз 12 років, та дівчинка, якій зараз 5 років. Однак після розлучення батьків діти тата практично не бачили – у чоловіка з’явилась нова сім'я і він повністю відхрестився від виховання та утримання своїх дітей від першого шлюбу.

«Я з'їхала на орендоване житло і подала на аліменти, адже у мене двоє дітей. Їх треба і одягнути, і нагодувати. Але з 2018 року, ні я, ні діти не бачили жодної копійки. Окрім тих кількох тисяч, які мені перерахували з його картки після того, як виконавча заблокувала всі його рахунки. Діти його не цікавлять і він ніяким чином з ними не йшов на контакт і нічим їм не допомагав. Тому за нього взялась прокуратура»,  - розповідає колишня дружина горе-батька Алла Клімук.

Аби утримувати дітей, жінці, яка викладає музику, довелось взятися за підробітки. Каже – не гребує нічим – прибирає офіси і береться за будь-яку роботу. Нині з двома дітьми вона мешкає у кімнатці в гуртожитку.

«У шлюбі ми жили в квартирі, яка записана на його батьків. Був і автомобіль, але на нього накладено арешт. З того часу як розлучились він нічого дітям не лишив. Після призначення аліментів – попихав мені, що ні копійки не буде платити. Більше того, були випадки, коли він і його нова дружина побачивши випадково дітей – оминали їх другою стороною, а коли вже дізнались про позов і примусове стягнення – налітали і кричали на них, ображали всіляко мене», - додає Алла Клімук.

Тож через несплату аліментів, виконавча служба внесла чоловіка до реєстру боржників, обмеживши йому виїзд за кордон і навіть відібрала посвідчення водія. Свого часу Андрій Клімук працював у міському відділку поліції. Хоча давно звільнився – постійно погрожував колишній дружині, що «він все порішає». За словами Алли Клімук, таку ж позицію зайняли і його батьки, які вирішили зробити усе, аби ні дружині, ні внукам не дісталось ні копійки.

Після внесення змін до законодавства щодо посилення міри відповідальності за злісну несплату аліментів, виконавча служба вирішила притягнути чоловіка до відповідальності. На той момент він боргував понад 64 тисячі гривень. Обвинувачення підтримала і прокуратура, там кваліфікували його дії, як кримінальний проступок відповідно до ч.1 ст.164 КК України.

У вересні минулого року Луцький міськрайонний суд таки присудив йому 120 годин громадських робіт. Та після двох днів відпрацювання чоловік на визначеному об’єкті більше не з'явився і покарання не відбув. Каже – через конфлікт.

«Получився там у частині, де я відбував громадські роботи, неприємний конфлікт. Мене назвали «зеком». Але ж я не був там і не сидів. За що мене так обзивати. Тому я туди не вернувся», - пояснив Андрій Клімук.

Тож через ухилення від сплати аліментів та уникнення відбування покарання – прокуратура знову подала до суду з проханням застосувати до нього більш сувору міру – арешт. Представники Феміди розглянувши усі матеріали справи – присудили Андрію Клімуку за ч.2 ст.164 ККУ 3 місяці і 5 днів арешту. Вину свою він визнав, але вирішив, що така міра покарання дуже сувора, тож оскаржив це рішення у Волинському апеляційному суді.

«Коли взнають, що є виконавче провадження – мене відмовляються брати на офіційну роботу. Я фактично жив за рахунок своєї нинішньої дружини. Перебивався випадковими неофіційними підробітками тому не мав змоги платити. Таксував, але зараз забрали права, то я не маю змоги навіть таксувати. Мені ж теж треба утримувати сім'ю, в мене теж є дитина 2 роки», - розповідав у суді Андрій Клімук.

Він намагався довести суду, що у разі арешту – взагалі не матиме змоги заробляти і платити аліменти. Чоловік божився, що зараз знайшов роботу і якщо його не засудять – обіцяють взяти офіційно. Мовляв, матиме змогу щомісяця перераховувати 3,5 тисячі гривень аліментів.

«Якщо ви, ваша честь, винесете інше рішення, мене вже хоч сьогодні візьмуть офіційно на роботу і я буду платити податки. А якщо ні, то тепер я наступні 3 місяці буду жити за ваші податки», - аргументував свою позицію чоловік.

Однак, прокуратура та колишня дружина Алла Клімук не погодились з апеляцією. Побоюючись, що суд дасть йому більш м’яке покарання, і як показує попередній досвід – продовжить ухилятись від сплати аліментів, вона заручилась підтримкою адвоката. На прохання жінки відгукнулась керуючий партнер адвокатського об'єднання «General Legal Group» Яна Кінах, яка одразу активно включилась у справу і змогла зібрати більше доказів його вини, аніж було пред’явлено у суді першої інстанції.

«Прошу розглянути наше клопотання, до якого долучена довідка-розрахунок. Сума заборгованості станом на 30 вересня 2021 року становить 123 914 гривень. В свою чергу в матеріалах справи наявна довідка-розрахунок, де вказана сума була вдвічі менша - 64 тисячі гривень. Тому я вважаю, що документи повністю підтверджують правомірність вироку  стосовно злісного ухилення від сплати аліментів протягом тривалого часу», - заявила Яна Кінах під час свого виступу у суді.

«Я вважаю, що попередня міра покарання була неефективною і несправедливою, а тому прошу апеляційну скаргу залишити без задоволення а вирок суду першої інстанції – без змін», - наполягала прокурор Тетяна Супрунюк.

Колишня дружина Алла Клімук каже, що якби у нього було бажання виплатити аліменти – він міг іти і працювати десь неофіційно. А її захисниця взагалі переконана, що він заслуговує ще вищої міри покарання.

«Апеляцію заперечую в повному обсязі, вважаємо, що рішення суду першої інстанції повинне бути залишене без змін. Хоча, на мою думку, і воно не є достатнім для того, щоб особа виправилась. Але прошу суд врахувати, що з жовтня 2018 року добровільно ним не було сплачено ні гривні. Заборгованість 123 тисячі гривень і вона продовжує зростати. Ця сума для моєї довірительки є надзвичайно великою, бо вона працює звичайним педагогом і не має якихось великих доходів», - наголосила Яна Кінах.

Обвинувачений Андрій Клімук під час слухання намагався усьому перечити, перебивав адвоката колишньої дружини, за що отримав кілька зауважень від судді та попередження про видворення з зали суду.

Зрештою, судді постановили – вирок суду першої інстанції залишити без змін. Таким чином, горе-батька за злісну несплату аліментів та невиконання рішення суду про відбування громадських робіт – запроторили на 3 місяці за грати.

«Це вірне рішення, яке вчергове доводить, що в нашій країні діє закон і верховенство права. За невиконання рішення суду є кримінальна відповідальність. Потрібно мати розуміння і рахуватись з законодавством. Якщо ви не платите аліменти на утримання своїх же дітей – держава подбає про вас. І в цій справі виконавча служба і прокуратура показали свою принципову позицію. З законом не пожартуєш і уникнути відповідальності не вдасться», - наголосила адвокат Яна Кінах.

Коментарі (1):

  1. Правильно таких треба судити!!!!! А с.....к, в стирю ловити!!! Знаю цього хлопця, попав не на дівку а с....ку

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *