За гроші без належних обстежень: як у Луцьку видають медичні довідки

  • Головна
  • НОВИНИ
  • За гроші без належних обстежень: як у Луцьку видають медичні довідки
image
Назар Тарадюк / 15.03.2024 / 0 Коментарів

Більшість людей сприймає медичний огляд як звичайну формальність. Адже насамперед націлені не на перевірку здоров'я, а на отримання довідки, яка дозволить влаштуватися на роботу, отримати право на зброю, сісти за кермо.

Про це йдеться у розслідуванні «Сили правди».

За 400 гривень і всього за 15 хвилин можна отримати висновок про цілковите здоров'я. Це розслідування про ділків, які видають медичні довідки без необхідних обстежень. Звісно, за гроші.

«Уявімо, умовний Василь вирішив отримати водійське посвідчення. Перед тим, як приступити до навчання в автошколі, треба пройти медогляд і отримати спеціальну довідку. Це займе не один день. А хто з нас любить чекати в чергах під кабінетами? І Василь не виняток.

Аж раптом чоловік натрапляє на рекламу медичного центру, який обіцяє видати йому будь-яку довідку всього за 15 хвилин. Чому б не спробувати? Ми не хочемо бути, як Василь. Але для того, щоб розібратися, як це працює і хто заробляє гроші на довідках сумнівного походження, навідалися в такий медичний центр у Луцьку в ролі клієнтів.

За кілька днів з фотокартками і результатами на визначення групи крові ми повернулись в медичний центр. Все та ж пані на рецепції попросила заповнити бланк з особистими даними. А потім провела до кабінету. Там було двоє людей в білих халатах, які взялися проводити медогляд.

Мене попередили, що обстежуватимуть терапевт і офтальмолог. Втім, в жінок не було традиційних для медиків бейджиків з іменами чи спеціалізацією. А коли я сказала, що страждаю від синдрому сухості ока, жінка, яка перевіряла мій зір, порадила проконсультуватися з офтальмологом.

Після того, як я назвала букви, мені поміряли артеріальний тиск і видали довідку. Документ обійшовся у 400 гривень. Цей експрес-спосіб обстежень викликав у нас певні сумніви. Чи має медична довідка з таким оглядом юридичну силу при отриманні посвідчення водія?» - зазначає журналістка.

Як пояснив директор «Волинського медичного центру терапії залежностей» Ігор Шкаровецький, насамперед для отримання таких довідок, треба пройти медичні огляди у психіатра і нарколога. Лікар-терапевт - голова комісії, лікар-невропатолог, отоларинголог, офтальмолог і лікар-хірург. І базові обстеження, які необхідно пройти для цього, - загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, електрокардіограма, обстеження гостроти і полів зору, обстеження вестибулярного апарату, визначення групи крові та резус-фактору.

«Згідно з квитанцією, довідку мені видало приватне підприємство «Начмед». Хоча на фасаді закладу назва медичного центру не розміщена.  Очевидно, що обстеження в «Начмеді», м'яко кажучи, відрізняється від тієї процедури, яку ми зазвичай проходимо в державних чи комунальних закладах охорони здоров'я.

Насамперед, відсутністю огляду психіатра. Не кажучи вже про решту спеціалістів та аналізів. Тож ви тільки уявіть, хто може сісти за кермо або ж взяти до рук зброю на підставі довідки від «Начмеда».

Вдруге ми навідались у цей медичний центр, щоб з'ясувати, хто ж все-таки мене оглядав і чому документ видали без довідки психіатра. Представник «Начмеда» заборонив відеозйомку, а також відмовився назвати своє ім'я та посаду в медцентрі. Замість відповісти на прості запитання, він влаштував нам екзамен на знання медичного законодавства», - йдеться у розслідуванні.

Деталі дивіться  у сюжеті.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *