За міністра агрополітики внесли 75 млн грн застави

image
Назар Тарадюк / 26.04.2024 / 0 Коментарів

Заставу у понад 75 млн грн внесли за міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського, якому призначили тримання під вартою у справі про незаконне заволодіння землею на 291 млн грн та спробі заволодіти землею ще на 190 млн грн у Сумській області.

Про це повідомив адвокат посадовця Назар Кульчицький у коментарі hromadske.

Він мав перебувати під вартою до 24 червня з альтернативою внесення застави, згідно з рішенням суду, який і обрав запобіжний захід. Але тепер до міністра застосують низку процесуальних обов’язків:

  • прибувати до суду за кожним викликом,
  • не відлучатися за межі Києва без дозволу прокурора/судді,
  • не спілкуватися зі свідками (зокрема й із заступником Маркіяном Дмитрасевичем, якого теж підозрюють у межах цього провадження),
  • здати документи для виїзду за кордон.

Нагадаємо, міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють у незаконному заволодінні землями в Сумській області, заперечив звинувачення прокурора. Стверджує, що він та його заступник не отримали жодної вигоди від того, що землі перейшли учасникам АТО, а ті вже надали її в оренду іншим підприємцям.

23 квітня НАБУ повідомило, що ексголову аграрного комітету Верховної Ради та чинного міністра викрито на заволодінні державною землею на 291 млн гривень та спробі заволодіння землею ще на 190 млн гривень.

За даними слідства, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Про підозру повідомили організаторові схеми, чинному міністрові, двом кураторам органів Держгеокадастру та людині, яка сприяла вчиненню злочину.

Сам Сольський заявив, що справа стосується періоду 2017–2018 років, коли він був адвокатом, а не міністром чи головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. І запевнив, що буде максимально відкритим для встановлення істини за цією справою. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *