Зеленський підписав закон про мобілізацію

image
Назар Тарадюк / 16.04.2024 / 0 Коментарів

Закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби 16 квітня підписав Володимир Зеленський.

Про це стало відомо з картки законопроєкту №10449 на сайті парламенту.

Закон набере чинності через місяць із наступного дня його опублікування в офіційному парламентському виданні "Голос України". Закон закріплює зниження призовного віку з 27 до 25 років, скасовує статус "обмежено придатний".

 

Громадянам, які постійно проживають за кордоном, необхідно стати на військовий облік в Україні.

Крім того, цивільні чоловіки від 25 до 55 років, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп після повномасштабного вторгнення (за винятком військових), мають ще раз пройти медико-соціальну експертизу (МСЕК), щоб підтвердити її висновки.

Також на військову службу можуть призвати засуджених до умовного строку, крім тих, хто вчинив злочини проти національної безпеки України.

При цьому обов'язкової мобілізації жінок не буде. 

Замість строкової запроваджується базова військова служба. Її проходять громадяни від 18 до 25 років.

Чоловіки до 60 років, які не пройшли базову загальновійськову підготовку або військову службу, не зможуть вступити на держслужбу.

Нагадаємо, 9 квітня стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони виключив положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців із урядового законопроєкту про мобілізацію. Виключення питання демобілізації із законопроєкту ініціював головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Ухвалення законодавчого акту підтримали 283 народні депутати. Головна зміна в законі, порівняно з початковою версією, – виключення конкретних термінів демобілізації військовослужбовців. 

Парламент доручив Кабінету міністрів унормувати питання звільнення військових зі служби і їх ротації окремим законопроєктом.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *