Звільнили радника голови Луцькради: деталі скандальної студентської вечірки

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Звільнили радника голови Луцькради: деталі скандальної студентської вечірки
image
Назар Тарадюк / 18.11.2022 / 0 Коментарів

У Луцьку 17 листопада, у Міжнародний день студентів, в нічному клубі «Версаль» влаштували дискотеку для студентів.

Як зазначили організатори party.lutsk: «Даний формат відпочинку від нас дозволить максимально відпочити та перезавантажитись наповну, адже ми цього потребуємо. Приходь та відпочивай, як це було у мирний час, та не забувайте, завдяки кому ми маємо таку можливість».

Водночас організатори зазначили, що частина зібраних коштів буде передана на потреби ОЗСП «Любарт». Попри це, одразу ж після анонсу «паті» лучани поширили повідомлення в соцмережах, зазначивши про недоцільність проведення дискотеки під час війни.

Інформаційне агентство Волинські Новини спробувало розібратися у ситуації та поспілкувалося з засновником party.lutsk Віктором Церпішом та одним з командирів ОЗСП «Любарт» Андрієм Д’яченком.

Приходь та відпочивай, як це було у мирний час

Перша інформація про вечірку STUDENT'S DAY 4.5.0. NEW FORMAT в нічному клубі «Версаль» з’явилася на сторінці party.lutsk в Instagram ще 4 листопада. Ціна квитка за попереднім продажем становила 170 гривень, у день заходу – 200 гривень.

Організатори одразу ж вказали, що частина коштів піде на допомогу «нашим мужнім працівникам та друзям, які зараз боронять нашу країну в ОЗСП «ЛЮБАРТ» ССО». Також вони закликали всіх об’єднуватись та не розпалювати ворожнечу в тилу, очевидно, відразу отримавши хвилю хейту та коментарів про недоцільність проведення вечірки під час війни.

«Кожен виконує ту роботу, яку може робити, а головне, що вона направлена на користь ЗСУ. Кожен з нас, хто робить свій внесок в нашу перемогу, молодець та гідний поваги, не важливо те, яким він методом це робить. Кожна гривня, зібрана на тому чи іншому заході, важлива. Дякуємо всім військовим і не тільки, всім причетним, завдяки яким ми тут маємо можливість проводити такі заходи. Ми про вас не забуваємо та дуже цінуємо і хочемо вам допомогти так, як ми можемо, так, як в нас це виходить. Чим більше відвідувачів прийде, тим більшу суму нам вдасться передати. Не бійтесь осуду, адже він завжди був, є і буде. Життя не зупиняється», – написали на сторінці party.lutsk.

Відзначимо, що можливість коментування допису обмежили, нібито з міркувань мовного етикету та щоб не розпалювати ворожнечу. Ще в одному пості організатори наголосили, що студенти нині потребують відпочинку та перезавантаження.

«Ти студент? Не знаєш, як та де провести свій день студента? Пропонуємо зробити це разом з нами, адже обравши нас ти не лише круто відпочинеш в колі друзів та приємної атмосфери, а й зробиш свій внесок в наближення нашої перемоги! Частина коштів буде передана на потреби хлопців. Даний формат відпочинку від нас дозволить максимально відпочити та перезавантажитись на повну, адже ми цього потребуємо. За попередньою інформацією, до нас завітають одні з найкращих та найдвіжовіших студентів міста. Приходь та відпочивай, як це було у мирний час, та не забувайте завдяки кому ми маємо таку можливість», – закликали у спільноті party.lutsk.

У день заходу в сторіс спільнота party.lutsk ностальгувала за минулими заходами та водночас дякувала ЗСУ за можливість відпочивати.

Консультувалися з військовими та волонтерами і були готові до хейту

Засновником party.lutsk є 21-річний студент ЛНТУ Віктор Церпіш, про що він вказує на своїй сторінці в Instagram. Також молодий чоловік є радником голови Луцької районної ради. У коментарі журналістам він зазначив, що організатори були готові до хвилі критики, мовляв, усім людям не вгодиш. Але на вечірку все ж прийшла велика кількість студентів (більше трьохсот), підтримавши захід.

«Я займаюся організацією вечірок вже не перший рік. Студенти запитували в мене, чи буде якийсь такий формат святкування Дня студента. Адже влітку у парку були діджейські паради, студенти могли послухати музику там. Нині такої можливості у них немає, тому від студентів був великий запит. Ми більше місяця консультувалися з військовими, волонтерами та іншими людьми стосовно того, чи варто проводити вечірку, чи варто іти на такі ризики та велику хвилю хейту. Все ж таки ми прийняли позитивне рішення та вирішили, що варто спробувати, тим більше, що це поєднання з благородною метою – частину коштів передали військовим», – наголосив Віктор Церпіш.

Організатори наголошували, що формат проведення вечірки новий. Ми ж, своєю чергою, поцікавилися, у чому новизна.

«Такий формат має право на існування, як вечори стендапу і концерти. Тобто там люди також відпочивають, танцюють та роблять усе, що їм хочеться. Клуб, як третій варіант відпочинку, так само має право на існування, якщо це робиться з благородною метою. Це була можливість відпочити студентам, розрядити обстановку, відволіктися від новин. Адже постійно жити в депресії важко, тому людям потрібне перезавантаження.

Новий формат проведення вечірки полягав у тому, що не було російської музики, МС був україномовним, серед пісень було багато українських. Під час вечірки ми навіть співали «Червону калину», були патріотичні вигуки, чого раніше в клубах не було. Після завершення вечірки люди виходили в гардероб і знову ж таки співали патріотичних пісень. Також під новим форматом малося на увазі новий спосіб допомоги військовим. Якщо брати клубний формат, то в парку відбувалися дискотеки і це було окей, а коли формат перенесли в заклад, то чомусь люди почали це хейтити», – каже Віктор Церпіш.

Він також підтвердив, що під час вечірки продавали алкоголь, як і в будь-яких інших закладах.

«Люди могли випити, наприклад, як у пабі чи будь-якому іншому закладі. Я не бачу сенсу обмежувати це», – сказав засновник party.lutsk.

Спочатку кошти, виручені від вечірки, мали передати волонтерському штабу «Ангар», але передали підрозділу «Любарт»

Під час першого анонсу організатори студентської вечірки вказували, що частину виручених коштів передадуть волонтерському штабу «Ангар», але в підсумку гроші направили ОЗСП «Любарт».

«Ми занадто швидко почали включатися в цю роботу та не до кінця узгодили всі моменти з «Ангаром». Вище керівництво «Ангару» не було попереджене, як мені сказав чоловік, з яким я розмовляв. Хоча він волонтер «Ангару» та запевнив, що все буде окей, мовляв, ми таке підтримуємо, можете публікувати. Але він не узгодив ці моменти з вищим керівництвом і вийшла перепалка. Потім ми прийняли рішення, що не будемо зайвий раз загострювати ситуацію, тому просто змінили фонд, адже будь-яка допомога, кому б вона не йшла, – важлива», – пояснив Віктор Церпіш.

Ми звернулися за коментарем до керівниці волонтерського штабу «Ангар» Ольги Валянік, яка відзначила, що жодних контактів з організаторами вечірки «Ангар» не мав. А про проведення вечірки вона дізналася сьогодні.

«Ніхто нас не попереджав, що нам збиратимуть якісь кошти. Ніяких домовленостей з організаторами вечірки у нас не було. Зі мною ніхто не домовлявся, вечірку я не погоджувала. Мені невідомо, що відбувалося на цій вечірці», – зауважила Ольга Валянік.

Як вже вказувалося вище, частина коштів організатори повинні були направити ОЗСП «ЛЮБАРТ» ССО, а саме працівникам та друзям, які зараз боронять країну. Віктор Церпіш пояснив, що мова йде про охоронців, які раніше працювали в нічному клубі «Версаль», але зараз служать у лавах «Любарта».

«Сьогодні я мав з ними зустріч і ми передали кошти. Згодом ми опублікуємо суму, адже абсолютно відкриті перед людьми. У звіті все буде вказано», – відзначив засновник party.lutsk, але передану суму коштів журналістам називати не став.

Один з керівників ОЗСП «Любарт» Андрій Д’яченко не став відкидати того, що хтось з працівників організаторів вечірки служить в підрозділі «Любарт». Водночас він підтвердив, що підрозділ таки отримав певну суму коштів від організаторів студентської вечірки. Але формат проведення заходу коментувати не став.

«Ми як військові не коментуємо різні аспекти цивільного, політичного чи культурного життя суспільства в умовах воєнного стану. Вважаємо, що військові під час війни мають займатися лише питаннями оборони і абстрагуватися від всіх інших процесів.

Організатори заходу декілька тижнів тому виходили з нами на контакт і запропонували перерахувати частину коштів на ударний дрон. Ми, звісно ж, не заперечували. До ініціативи по збору на дрон долучаються прості люди, чиновники, підприємці і так далі. Ми не вивчаємо джерела походження коштів в кожному випадку, у нас немає на це часу і зрештою не вважаємо це коректним.

Організатори заходу дійсно передали сьогодні певну суму, яку ми долучимо до загального збору на ударний дрон Punisher», – прокоментували ситуацію в ОЗСП «Любарт».

Ви – малороси. Проведення студентської вечірки під час війни обурило лучан

Ще на початку анонсування вечірки лучан обурила ця ідея, чимало з них у соцмережах висловлювалися проти проведення таких заходів під час війни, коли на фронті гинуть люди, захищаючи усіх українців в тилу.

Проти проведення таких заходів висловився Луцький міський голова Ігор Поліщук, відповідаючи на коментарі у Facebook. Також він наголосив, що міськрада не видає дозволи на проведення дискотек.

 

«Дрес-код – мілітарі? Піксель, камуфляж, мультикам? Ну мінімум хакі? Я маю питання лише до «4.5.0». В час війни не варто тулити до всього військову атрибутику. Залпом 300303 будете коктейлі ху*рити. Війна це не хайп, не маркетинг і не мода», – написав один з користувачів.

Ще один користувач назвав усіх присутніх на вечірці малоросами: «Всі хто вчора «тусив» – ви не українці, ви хахли і малороси з комплексом неповноцінності і атрофованою суспільною самоповагою. Настільки ненавидіти своїх співвітчизників, щоб в момент похоронів по всій Україні найкращих синів і дочок, влаштовувати жопотряс на танцполі, – це верх цинізму. Ви той один з довоєнних факторів котрий обумовив поглинання російськомовного контенту, музики, скрєп. Ви та одна з причин чому руссня нас вважає частиною себе, тому що ви такі ж самі жалюгідні як і вони».

 

Натомість інша користувачка наголосила, що є чимало інших способів зібрати кошти на допомогу військовим: «Це ж наскільки потрібно бути дегенератом, щоб не те, що запустити в дію, а просто додуматись до таких дій. Війна, біда, крові скільки, смертей, страждань. А ті й*бла діскачі влаштовують, щоб що? Гроші зібрати ? До інших можливостей не дотямили, дібіл*їди? Хлопці вмирають , щодня привозять, а їм п*х, гопца дрипца. Мені цікаво, що ви дітям свої розповідати будете… Ні сину, я допомагав армії , я не воював, я трусив жопою на танцполі. Фу бл*ть».

А ось Марія Сковорода назвала вечірку танцями на кістках: «Скільки людей зараз ховаються від ракет по сирих підвалах без тепла, їжі, води! Щодня в Україні хоронять цивільних і полеглих за нашу свободу Захисників! Якщо ви забули, то я нагадаю: війна не закінчена, боротьба за цю свободу триває і страшною ціною! А ваші недоречні гучні розваги мають вигляд танців на кістках, вибачте».

Нині Віктор Церпіш закрив свою сторінку в Instagram, яка учора ще була відкритою. Свої дії пояснив тим, що це зроблено задля власної безпеки та задля обмеження повідомлень тих людей, які щось писатимуть.

«Я готовий до критики, але коли вона конструктивна. Коли мені пише людина, яка чогось досягла, я готовий до розмови. А коли люди пишуть, аби писати, то для чого мені витрачати свій час? Я не бачу сенсу витрачати час на ось цю писанину чи коментарі. Краще направити свою енергію на користь ЗСУ або в інше позитивне русло, а не насичувати світ негативом. Завжди люди пам’ятають погані речі. Мене почали хейтити, хоча ніхто зі мною з цих людей незнайомий, ніхто не знає, чим я займаюся під час війни. Заклад також почали хейтити, але ніхто не хоче згадати, що «Версаль» з перших днів приймав біженців абсолютно безкоштовно. Людям потрібен лише негатив», – резюмував Віктор Церпіш.

Також сьогодні Конкурент повідомив, що голова Луцької районної ради Олександр Омельчук звільнив Віктора Церпіша з посади радника. Таке рішення, мовляв, викликане обурливою поведінкою Віктора Церпіша під час війни.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *