Без податків та розмитнення: як привезти генератор з-за кордону

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Без податків та розмитнення: як привезти генератор з-за кордону
image
Іра Поліщук / 02.01.2023 / 0 Коментарів

У зв’язку з дефіцитом електроенергії, який виник через масовані ракетні атаки Росії, з листопада українцям дозволили привозити генератори, трансформатори, акумулятори, старлінки з-за кордону без сплати податків.

Детально, як це зробити, розповіла речниця Волинської митниці Валентина Черниш у програмі «Актуально» на 12 каналі.

Головне, що потрібно знати про генератори

Обмежень щодо кількості приладів, які везе громадянин, немає. Можна везти стільки, скільки поміститься у транспортному засобі.

Немає значення, через який митний пост, через який пункт пропуску везти генератор. Адже митниця побудована екстериторіально, тобто правила для всіх однакові. Пункти пропуску можуть різнитися за тонажністю, але за митним оформленням вони не відрізняються. Переважно громадяни їдуть через «Устилуг» або «Угринів», що на 50 км південніше.

Якщо громадянин імпортує в Україну товар, фактурна вартість якого не перевищує 500 євро, а вага не перевищує 50 кг, то він його везе без декларування. Скажімо, якщо в автомобілі четверо пасажирів, то за 400 євро вони купують чотири акумулятори, їдуть «зеленим коридором» – і ніхто до них не матиме жодних претензій.

Якщо вага товару більша як 50 кг, а фактурна вартість вища як 500 євро, то людина змушена його задекларувати. Вона обирає «червоний коридор» і має розмитнити товар безпосередньо в пункті пропуску.

Щоб розмитнити товар, митники видають митну декларацію. Її заповнити дуже просто. На першій сторінці слід внести особисті дані, а на звороті – описати товар, який потрібно ввезти. Людина показує цифрами його фактурну вартість, відповідно до якої пізніше митник видає квитанцію.

Квитанцію уже заповнює митник, вона складніша, і людина без досвіду не зможе її заповнити. Митник у ній виписує, скільки митних платежів людина б мала сплатити, якби вона в мирний час везла цей товар. Потім на це перевезення нараховується пільга, і громадянину не доводиться нічого платити. З нього не беруть ні ПДВ, ні мита, не вимагають жодних додаткових документів.

Якщо ж вартість товару вища за 10000 євро, то цей товар потребує розмитнення. У цьому випадку потрібно звернутися до митного брокера, який допоможе оформити вантажну митну декларацію – величезний документ на восьми сторінках. Щоб його заповнити, необхідне спеціальне програмне забезпечення, електронний цифровий підпис.

Нагадаємо, з середини листопада через Волинь в Україну завезли понад 43 тисяч генераторів та майже 95 тисяч акумуляторів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *