білоруським ЗМІ видали акредитацію для висвітлення Олімпіади у Парижі

  • Головна
  • НОВИНИ
  • білоруським ЗМІ видали акредитацію для висвітлення Олімпіади у Парижі
image
Назар Тарадюк / 20.06.2024 / 0 Коментарів

Представники білоруських державних пропагандистських ЗМІ отримали акредитацію від Міжнародного олімпійського комітету (МОК) для висвітлення літніх Ігор-2024 у Парижі, повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Про це інформують в Центрі національного спротиву.

Зокрема, до Парижу поїдуть співробітники державного інформаційного агентства БЕЛТА, газети "Спортивна панорама", видання "Прессбол", національної спортивної компанії SPORT5.BY, пресслужби білоруської асоціації гімнастики та газети "СБ. Білорусь сьогодні». Акредитація білоруських державних ЗМІ, як і раніше, здійснювали через Національний олімпійський комітет країни. БАЖ зазначила, що акредитацію отримали два державні пропагандистські видання – БЕЛТА та «СБ. Білорусь сьогодні», співробітники яких включені до списків санкцій ЄС за пропаганду російської агресії. Понад те, деякі співробітники газети «СБ. Білорусь сьогодні», яку керує Адміністрація олександра лукашенка, брали участь у допитах затриманих під час мирних протестів у білорусі спільно з силовиками.

Записи цих допитів, включно з допитами незалежних журналістів, неодноразово публікувалися в інтернеті. Також повідомляється, що акредитовані представники сайту SPORT5.BY є співробітниками телеканалу «Білорусь 5», які маскуються під працівників сайту. Телеканал входить до складу Національної державної телерадіокомпанії білорусі, яка також перебуває під санкціями. Приналежність сайту SPORT5.BY до Белтелерадіокомпанії неодноразово підтверджувалася її керівництвом. Белтелерадіокомпанія є основним пропагандистським ресурсом режиму лукашенка, який постійно розповсюджує антиукраїнську пропаганду та дезінформацію про події в білорусі.

В останні роки цей телеканал часто транслює інтерв'ю із затриманими, у тому числі із незалежними журналістами, записані під примусом, зазначили у БАЖ. Тим часом у білоруських в'язницях за політично вмотивованими звинуваченнями утримуються 38 представників медіасфери. Їхні звільнення вимагають ЄС, США та міжнародні правозахисні та журналістські організації. Багато білоруських журналістів перебувають у в'язницях в умовах, порівнянних із тортурами: вони не мають зв'язку із зовнішнім світом, вони позбавлені зустрічей із родичами, передач і навіть спілкування з адвокатами.

Нагадаємо, що 15 червня Міжнародний олімпійський комітет опублікував список білоруських та російських спортсменів, яким дозволено взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі цього року. Вони виступатимуть в індивідуальному нейтральному статусі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *