Борги з луцького авторинку: мільйони зависли в повітрі

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Борги з луцького авторинку: мільйони зависли в повітрі
image
Назар Тарадюк / 03.10.2024 / 0 Коментарів

Державна виконавча служба безуспішно майже два роки намагається стягнути понад 2 млн грн з гаражного кооперативу «Сигма» за заборгованість плати за землю під луцьким авторинком.

Справа досі не зрушила з місця, бо у боржника не виявилося жодного майна чи коштів. Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, скільки така невизначена ситуація ще може тривати.

Гаражний кооператив «Сигма» впродовж 2016-2022 років розпоряджався комунальною землею під луцьким авторинком і не платив за неї у міський бюджет жодної копійки. Тоді виявилося, що компанії, пов’язані з місцевим бізнесменом Вячеславом Алфьоровим та його сином Максимом, роками контролювали землю під ринком й недоплачували до бюджету значні суми. Коли ж прокуратура звернулася до суду з позовом про стягнення понад двох мільйонів гривень боргу ГК «Сигма», виявилося, що вже немає що стягувати – з рахунків зникли всі кошти, а його майно вже продане. Нині кооператив перебуває в стані припинення.

У квітні 2023 року Господарський суд Волинської області задовольнив позов прокуратури і постановив стягнути борг до міського бюджету. Влітку 2023-го року відкрили відповідне виконавче провадження щодо «Сигми». Ним займається державна виконавиця Держвиконслужби у Луцьку Віолетта Павлович. Вона каже, що з минулого року ситуація зі стягненням боргів не змінилася. 

«Яка може бути перспектива, якщо у боржників немає ні майна, нічого? Поки абсолютно нічого не змінилося з часу нашої попередньої розмови», – заявила Віолетта Павлович.

Якщо юридична особа має борги і не може їх позбутися, закриття цього підприємства відбувається через процедуру банкрутства. Для цього боржнику потрібно подати заяву в господарський суд про те, що він не може виконати свої зобов’язання. Про це розповів адвокат Артур Мартіросян. За його словами, в таких випадках спочатку суд розпочинає процедуру санації, тобто перевіряє, чи можливо відновити платоспроможність. Якщо ж це неможливо, відбувається процедура банкрутства.

«Якщо юридична особа має борги, але не подала заяву на банкрутство, то ліквідуватися повністю вона не зможе. Така фірма може розпочати процедуру – піти до державного реєстратора і написати заяву з проханням себе ліквідувати. Потім має бути податкова перевірка, яка з’ясовує, чи є борги. Якщо вони є, підприємство не зможуть закрити й таким чином воно може перебувати у стані припинення безкінечно», – розповів Артур Мартіросян.

Журналісти поцікавилися у нинішнього директора «Сигми» Григорія Савіна, чи не планує він розпочати процедуру банкрутства гаражного кооперативу.

«Поки такої розмови у нас не було, поки нічого не планую», – відповів Савін.

Нагадаємо, раніше директорка юридичного департаменту Луцької міськради Наталія Юрченко розповіла, що орган самоврядування не звертатиметься щодо боргів «Сигми» до правоохоронців. Мовляв, інформації чи документів, які б стали підставою для такого звернення, в юридичному департаменті немає. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *