Чи має поліція право перевіряти COVID-сертифікати?

image
Оля Коновалова / 08.11.2021 / 2 Коментарів

Починаючи з літа 2021 року, коли в Україні дедалі частіше почали говорити про вакцинацію від коронавірусу, українці розділились на два табори – одні за вакцинацію, а інші – проти.

5-й етап вакцинації населення проти COVID-19, під час якого почали щеплювати усіх охочих віком від 18 років розпочався наприкінці липня 2021 р. Спочатку пункти щеплення організовували у певних медзакладах, потім у кожній амбулаторії, а восени – у відділеннях «Укрпошти», на вокзалах та торговельних центрах. Паралельно постійно працюють мобільні бригади, які можуть вакцинувати цілий колектив безпосередньо на підприємстві.

Волинь за рівнем вакцинації «пасе задніх». Водночас в регіоні росте і рівень захворюваності, особливо серед дітей, рівень госпіталізації, а перебіг захворювання – важчий, ніж у попередні хвилі коронавірусу.

Тому починаючи з понеділка, 8 листопада, на Волині оголосили «червоний» рівень епіднебезпеки. Щоправда, тепер це не тотальний локдаун, а карантинні обмеження стосуються лише людей, які не мають щеплення.

Людей без ковід-сертифікатів або без ПЛР-тестів тепер не можуть пускати у ТРЦ, ресторани, непродуктові магазини, громадський транспорт, спортзали, на концерти.

Так само ці заклади не можуть працювати, якщо їхні працівники невакциновані.

За дотриманням карантинних вимог слідкують працівники поліції, працівники Центру контролю та профілактики хвороб на місцях та представники Держпродспоживслужби, які перевіряють ковідні документи («зелений» сертифікат про щеплення, негативний ПЛР-тест, чи довідку про одужання від коронавірусу).

З цього приводу дедалі частіше розгораються дискусії – чи мають поліцейські право перевіряти ковідні документи.

Речник Патрульної поліції Волині Богдан Павлович у коментарі Інсайдер Медіа зазначив, що перш за все патрульні здійснюють профілактичну та роз’яснювальну робочу серед громадян.

«Відповідно до нових правил, що набули чинності 21 жовтня 2021 року пересування у транспорті міжобласного значення дозволене лише за наявності у пасажирів ковідних сертифікатів.

Це не розповсюджується на проїзд у громадському транспорті міського та обласного значення, але у «червоній» зоні пасажири повинні мати захисні маски та документи, які посвідчують особу.

У разі порушення вимог карантину передбачена відповідальність за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні порушення «Порушення правил щодо карантину людей», що передбачає штраф у розмірі 10-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.).

Першочергово ми завжди стараємося поспілкуватись і припинити правопорушення. Якщо особа ігнорує вказівки поліцейського – він складає постанову, або протокол.

Перевірки відбуваються вибірково. Маршрутний транспортний засіб можуть зупинити та перевірити. Патрульні поліцейські мають при собі планшет, за допомогою якого зчитують Qr-коди ковідних сертифікатів.

З настанням «червоної» зони сильної зміни в роботі патрульних поліцейських не відбулося. Екіпаж патрулює, якщо він виявляє якісь порушення, то він на них реагує. Або отримує звернення на лінію 102».

Адвокатка АО «General Legal Group» Юлія Ходачинська зазначила, що заборонено перевіряти сертифікати в банках, продуктових магазинах, аптеках, ветеринарних аптеках, АЗС.

«Поліція не здійснює перевірку абсолютно всіх, поліція перевіряє вибірково. І це вказівка нашого МОЗу.

Є позиція про те, що в нас ковідні сертифікати містять медичну таємницю. Але в цих сертифікатах є інформація лише про те, чи здійснена вакцинація. Це не стан здоров’я, це факт вакцинації. Медична таємниця передбачає факт звернення за медичною допомогою, або інші відомості. Чітко визначеного законом визначення, що таке медична таємниця немає.

Тому в цьому аспекті патрульні цілком мають право перевіряти документи.

ПЛР-тести показують стан здоров’я і його можна віднести до документів, які містять медичну таємницю, але з огляду на те, що пред’являти можна лише негативні ПЛР-тести – ніяких порушень тут теж немає».

Вимагати документи у керівництва за місцем роботи чи навчання людей забороняється».

Речниця Головного управління Національної поліції у Волинській області Ольга Бузулук на своїй facebook-сторінці також прокоментувала, чи має поліція право перевіряти COVID-документи.

«Відповідно до постанови Уряду №1236, поліцейські слідкують за дотриманням карантинних обмежень під час епідемії коронавірусу. Згідно з п.18 цієї постанови, поліцейські мають право проводити вибіркову перевірку документів, а також документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби. Чому ми виконуємо вимоги цієї постанови? Цитую ст. 117 Конституції України: «Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання».

Юрист Центру громадянських свобод Володимир Яворський пояснив, чи законні заборони для невакцинованих.

  • Чи обов'язкова вакцинація?

За українським законодавством вакцинація на ковід є добровільною. Немає жодного юридичного документа, який казав би про обов'язковість щеплення.

Але при цьому держава встановлює для невакцинованих певні обмеження. Наприклад, якщо людина невакцинована, то обмежуються її контакти з іншими в інтересах захисту людей.

Є право людини на здоров'я і життя, а є право не вакцинуватися. Відбувається конкуренція прав. І право на життя тут переважає. Ти маєш право не вакцинуватися, але тоді будуть обмежені твої суспільні контакти, щоб ти не створював загрози для інших.

  • Чи законно забороняти невакцинованим користуватися громадським транспортом?

Ці обмеження є законні і відповідають Конституції. Вони визначені постановою Кабінету міністрів. Вони є необхідними, бо обмежують контакти невакцинованих і вакцинованих, відповідно зменшують поширення хвороби.

  • Чи законно обмежувати невакцинованих у праві на працю?

В Україні є перелік професій, де є обов'язковий медичний огляд. Це переважно професії, пов'язані з роботою з людьми.

У ситуації, коли необхідні санепідеміологічні заходи, уряд може розширювати перелік цих професій і вимоги.

У МОЗ заявляли, що мають право формувати перелік професій з обов'язковою вакцинацією, посилаючись на статтю 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб".

У ньому передбачено, що працівники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням.

Правила і заборони, які діють у червоній зоні, визначені постановою Кабміну на основі закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя».

Цей закон у певних ситуаціях надає МОЗ та Кабміну повноваження впроваджувати обмеження.

Тому право на свободу пересування, право на працю під час локдауну можуть бути тимчасово обмежені цим законом.

Якщо людина обирає не вакцинуватися - це її право, гарантоване державою.

Але тоді держава має право обмежити певні права цієї людини, наприклад, не пускати у громадські місця.

Для того, щоб обмеження прав людини вважалися правомірними, вони мають бути необхідними й законними. Необхідність зумовлена рекомендаціями ВООЗ і медичними дослідженнями, які показують, як передається цей вірус. А вірус більше передається у закритому приміщенні.

  • Чи є дискримінація невакцинованих?

Дискримінація - це відмінне поводження з людиною за певною ознакою й таке відмінне поводження немає об'єктивного обґрунтування.

У випадку з вакцинованими людьми є відіменне поводження, але воно об'єктивно виправдане ситуацією.

Є необхідність у такому відмінному поводженні, адже є потреба розрізняти, чи людина є вакцинована чи ні, бо це прямо пов'язано з протиепідеміологічними заходами проти смертельної хвороби. Хоча вакцинована людина теж може захворіти, однак відсоток хворих серед вакцинованих є значно нижчим і відповідно серед вакцинованих значно менше людей, що розносять хворобу.

Тоді це не є дискримінацією відповідно до українського закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Якщо люди вважають, що їхні права порушені, вони мають оскаржувати постанову уряду у суді. На сьогодні мені не відомо про жодне оскарження карантинних обмежень у судах.

Якщо ви не оскаржуєте це в суді, значить ви з цим погоджуєтесь.

  • Коли й де можуть перевіряти сертифікати?

Поліція не може перевіряти ковід-сертифікати на вулицях, хоча постанова Кабміну дала їм таке право. Це суперечить закону про національну поліцію, що визначає її повноваження.

Для перевірки документів на вулиці мають бути підстави.

Згідно з законом «Про Національну поліцію» документи можуть перевіряти виключно при підозрі у вчиненні правопорушення.

На сьогодні немає заборони на перебування без ковідного сертифіката на вулиці, у відкритому просторі, не в громадському місці. Такі перевірки можливі у ТРЦ, магазинах, у громадському транспорті.

У приміщеннях ковід-сертифікати мають перевіряти, бо є рекомендація ВООЗ, є наукові дослідження, які доводять, що вірус швидше поширюється у закритих приміщеннях. Відповідно там потрібні додаткові заходи безпеки.

Обмеження при карантині мають бути необхідними. Минулого року уряд заборонив прогулянки у парку, це було неправомірним обмеженням.

  • Що не так?

Є люди, які мають протипоказання для вакцинації, є люди, які перехворіли на ковід. Вони не можуть отримати щеплення прямо зараз і не мають ковід-сертифікатів. А постанова уряду вже зараз вимагає від них цих документів.

Держава повинна мати чіткий перелік протипоказань, коли щеплення не роблять. Такі люди мають отримати відповідну довідку лікаря.

В Україні щодо цього відпрацьовані не всі процедури. Документів щодо таких протипоказань досі немає. І лише нещодавно у Дії анонсували запуск документів про те, що людина перехворіла на ковід.

Держава має зробити так, щоб ті, хто не може вакцинуватися, не були обмежені у свої правах.

Коментарі (2):

  1. І ,все-таки,це обмеження прав людей. Тисячі українців помирають від серцево-судинних захворювань,раку,туберкульозу і ніхто цим не переймається. А це -грип,який потрібно правильно і вчасно лікувати. Все робиться не так,як потрібно.

    1. Якщо це грип, то чому ж медики усіх країн не можуть його правильно лікувати і так багато людей помирає? Чому від цього грипу для сну ковідних пацієнтів застосовують препарати психіатрії? При грипі ж так само виходить. Якщо Ви такий знавець в даній галузі, то поділіться з усіма.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *