Чи приберуть з луцького парку іржаву «Бригантину»?

image
Наш Інсайдер / 03.02.2023 / 0 Коментарів

Сміття, брухт, пліснява… Розбиті шибки, виламані двері і вона всередині. На стінах графіті і тарілочка з кормом для місцевої кішки. Такий вигляд зараз має улюблене колись кафе лучан «Бригантина».

Про таку собі місцеву пам’ятку останнім часом почали говорити частіше, зокрема, й на сесіях міської ради.

Ми запитали у лучан, що на їхню думку варто зробити з цим занедбаним судном – реставрувати та відновити його діяльність чи навпаки – прибрати його з парку. Думки з цього приводу – різні.

Як «Бригантина» взагалі з’явилась у луцькому парку?

У 80-тих роках судно до Луцька прибуксирували річкою Стир, а потім за допомогою підйомника помістили в один з каналів парку. Ця серія радянських пасажирських річкових суден на підводних крилах називається «Ракета» і випускали її з 1957-го до 1970-го. Родом «Ракета» з Криму, серійний випуск таких суден налагодили на Феодосійському суднобудівному заводі «Море».

На той час судно мало назву «Микола Куліш». Хто і коли почав називати його «бригантиною» - невідомо, та все ж ця назва міцно закріпилась серед лучан навіть на кілька поколінь, адже свого часу «плавуче кафе» було справжньою родзинкою парку.

Цей сімейний заклад любили і діти, і дорослі, а гості міста завжди намагались зробити кілька пам’ятних світлин біля судна.

Уже пізніше, у 90-х роках, «Бригантину» віддали у власність приватному підприємцю, депутату Луцької міської ради одного з попередніх скликань Дмитру Москвичу. Він є власником «Бригантини» і дотепер.

Останні кілька років заклад не працює, а об’єктом, схоже, ніхто не доглядає. Судно вже давно облюбували безхатьки та підлітки.

Лучани скаржаться в міську раду та вимагають якось вплинути на власника і змусити його привести судно до ладу, або взагалі прибрати з парку.

У 2021 році справу намагались зрушити з місця. Рішенням виконавчого комітету Луцькради власника зобов’язали демонтувати місток за свій рахунок та, оскільки останній цього не зробив – за справу взялись інспектори департаменту муніципальної поліції.

Згодом стало відомо, що «Бригантина» на підставі рішення господарського суду у 2006 році визнана об’єктом нерухомості і навіть більше – зараз перебуває в іпотеці, а постановою відділу Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції на нього накладено арешт.

«Теоретично, підприємець міг би погасити борг, і, відповідно, вивести це майно з-під арешту, а місто могло би викупити це майно. Ми з такою пропозицією, щоб власник розглянув можливість відчуження кафе на користь територіальної громади, зверталися, однак воно залишилося без відповіді», – заявила в коментарі виданню "Конкурент" начальниця юридичного департаменту Луцькради Наталія Юрченко

Своєю чергою бізнесмен Дмитро Москвич запевнив, що раніше на вимогу міськради привів судно до ладу, і вже готовий був відновлювати роботу закладу, коли міст через канал демонтували. 

«Бригантина» була зроблена – все повністю. Ми мали відкрити її, але влада знесла міст самовільно. Зараз відкрита кримінальна справа про знищення майна. Вони знесли місток, через який був вхід у «Бригантину». Також є позов до суду про відновлення і відшкодування. Вирішили, що воно аварійне. Але коли щось аварійне – його ж не зносять. Хоча аварійності не було, місток був відремонтований. Про знесення мене навіть не попередили. Я вже з газети взнав, що знесли мостик», – каже він. 

Дмитро Москвич наголосив, що раніше не було жодних претензій від представників місцевого самоврядування. Крім того, він хоче, щоб заклад у судні працював і надалі, але після того, як місто відновить демонтований міст.

Долю занедбаного судна намагаються вирішити й обранці громади. Так, депутати Андрій Білан та Олег Тарасюк на останніх сесіях міськради підіймають питання «Бригантини».

 «До мене неодноразово звертались жителі громади. Прошу доручити юридичному департаменту, головному архітектору та начальнику земельного управління – розібратись, як об’єкт нерухомого майна може знаходитись на водному плесі. Яким чином банк видав кредит на це майно – без землі. Чому ми нічого не можемо зробити з цим місцем? Треба прийняти якесь вольове рішення!», - заявив Олег Тарасюк.

До слова, боротьбу з власником кафе за порядок вели ще 10 років тому. Тоді перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук заявляв – якщо власник кафе-катера Дмитро Москвич не наведе порядок на «Бригантині», то їй доведеться «пливти за межі парку». Мовляв, говорити більше на цю тему не будуть ‒ або кафе працюватиме і матиме нормальний зовнішній вигляд, або «швартуватиметься» деінде.

Тоді за «Бригантину» взявся підприємець Дмитро Ващук, який взяв об’єкт в оренду на три роки. З документацією йому посприяли у міській раді. Там допомогли також і з проведенням електроенергії. Після багаторічного простою зовнішній вигляд «Бригантини» довели до ладу, повісили український стяг та нову вивіску.

Тож, чи вдасться знову реанімувати «плавуче кафе» після багаторічного простою та руйнування – стане відомо згодом.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *