Чи змиваються гріхи під час купання на Водохреще?

image
Оля Коновалова / 17.01.2022 / 0 Коментарів

Купання на Водохреще – це не християнський звичай, а народний, відтак вода в цей день не змиває гріхи, як вважають люди.

Про це зазначають на facebook-сторінці Волинської єпархії Православної церкви України.

У середу, 19 січня, православні віряни відзначатимуть Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа, або Святе Богоявлення, дванадесяте неперехідне торжество.

Чому ж цей день називається Богоявленням? Тому, що Христос став відомим не тоді, коли народився, а коли хрестився.

Напередодні Богоявлення вода освячується в храмах, а в сам день – у водоймах.

Богоявленню передує навечір’я (Хрещенський святвечір), служіння якого схоже на чин навечір’я Різдва (великі царські часи, літургія з вечірньою). В кінці відправ звершується перше освячення води, яка по-грецьки називається «агіасма», тобто «велика святиня».

У сам празник вода освячується в хрестоподібній ополонці – «йордані». Біля неї, за змогою, з льоду роблять хреста заввишки до 2 м. Ходу для освячення води на природних водоймах називають «хресним ходом на Йордан». Водохресна вода має бути в домі кожного православного християнина. Її зберігають здебільшого біля ікон, а вживають переважно натщесерце.

Пірнати ж в ополонку не обов’язково. Про це кажуть і самі священнослужителі.

«Це свобода людини: якщо вона бажає пройти цю процедуру і пов’язати її з Водохрещем, вона має таке право. Ми це не засуджуємо і не підтримуємо – залишаємо на розсуд людини.

Краще навіть слухати лікарів, що вони кажуть з цього приводу: корисно занурюватися у холодну воду чи шкідливо. А в церкві немає канонів, які б це регулювали. Ми освячуємо воду, а те, як люди її використовують, – особиста справа кожного», – зазначив голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко.

Декан монастирів архімандрит Константин (Марченко) вважає, що нічого поганого немає в тому, коли людина себе загартовує.

«Я схолов до цього явища, бо купання стали масовими і другорядне вийшло на перший план, а основне – релігійна складова – відійшла».

У Луцьку головне йорданське водосвяття очолить митрополит Луцький і Волинський Михаїл і проводитимуть його на річці Стир. Цьогоріч на міському пляжі облаштували два додаткових спуски — бетонні сходи, що повністю занурені в воду та залізні з маршевим майданчиком. До протилежних берегів духовенство і миряни прийдуть хресними ходами – від кафедрального собору Святої Трійці та від храму Великомученика і цілителя Пантелеймона с. Рованці Луцького районного деканату.

 

Розпорядок святкових богослужінь у головному храмі єпархії такий.

18 січня – Навечір’я Богоявлення (Хрещенський святвечір): 8.00 – царські часи, зображальні, вечірня, літургія Василія Великого, велике освячення води на соборному майдані; 17.00 – всенічна.

19 січня – Богоявлення, Хрещення Господнє: 7.00 – велике освячення води на соборному майдані, 7.30 – літургія в нижньому храмі, 9.00 – літургія у верхньому храмі, після якої хресний хід на Стир і велике освячення води.

У Жидичині цьогоріч масових пірнань та традиційного святкування з кулішем та козакам на Водохреще не буде. Намісник Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря архімандрит Константин (Марченко) у коментарі для Інсайдер Медіа розповів, що святкування скасували у зв’язку з пандемією.

Втім, усі бажаючі можуть відвідати святкову божественну літургію у вівторок, 18 січня, о 18:00, або в середу, 19 січня, о 9:00.

 

Щоб не пропустити найцікавішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *