Чому Міненерго мовчить про результати аудиту «Шахти №9 «Нововолинська»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Чому Міненерго мовчить про результати аудиту «Шахти №9 «Нововолинська»
image
Наш Інсайдер / 10.03.2023 / 0 Коментарів

Як повідомили виданню «Insider Media» анонімні джерела, на ДП «Шахта №9 «Нововолинська» завершився внутрішній аудит господарської діяльності. За їхніми словами, під час перевірки фахівцями нібито виявлено низку фінансових порушень, а мова йде – про десятки мільйонів гривень.

*****

Після подій зі зміною керівництва, які відбулись восени 2022 року, доля шахти №9 зависла у повітрі, а нового директора державного підприємства – остаточно так і не призначили.

 

Тож, Insider Media поцікавилося цим питанням і надіслали до Міністерства енергетики України інформаційний запит, в якому просили повідомити про результати проведення внутрішнього аудиту на підприємстві та надати копії щорічних фінансово-господарських звітів т.в.о директора Володимира Юрківа.

Заразом попросили надіслати копію останнього прийнятого плану розвитку підприємства та затверджений Міненерго план ліквідації ДП «Шахта №9 «Нововолинська».

У встановлені строки Міністерство енергетики України розглянуло наш запит і фактично – відмовилось надавати інформацію. Першочергово у відомстві послались на те, що згідно постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 року № 1109 – відомості про об’єкти критичної інфраструктури, що містяться у зведеному переліку об’єктів критичної інфраструктури та секторальних переліках об’єктів критичної інфраструктури, є інформацією з обмеженим доступом. Відповідно – ДП «Шахта №9 «Нововолинська» внесено до даного переліку. Разом з тим, у Міністерстві енергетики відповіли, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово обмежено право на оприлюднення подібної інформації.

 

А от щодо фінансово-господарських звітів т.в.о директора ДП «Шахти № 9 «Нововолинська» Юрківа В. П., то у міністерстві енергетики відповіли, що не мають оригіналів цих документів, бо вони знаходяться на підприємстві, а тому – відомство не може надати копії, завірені в установленому порядку.

Разом з тим, у Міненерго не надали і плану розвитку ДП «Шахта № 9 «Нововолинська», пославшись на те, що інформація належить до переліку відомостей, що становлять службову інформацію. А от план ліквідації підприємства – будь ласка:

 

Ми відшукали основний документ на сайті Міністерства енергетики, однак наказу №32 від 3.02.2023 р., яким внесено зміни у заходи з підготовки до ліквідації ДП «Шахта №9 «Нововолинська» – не оприлюднено досі.

Однак в ньому усі завдання ставляться не Юрківу В.П., який стільки років обіймав посаду тимчасово виконуючий обов’язки директора шахти, а призначеному на той момент – Федору Богдану.

*****

Як стало відомо Insider Media з власних джере ще 20.09.2022 року на ДП «Шахта № 9 «Нововолинська» завершився внутрішній аудит діяльності за період з 01.03.2021р.

«Попри чисельні перешкоджання зацікавлених осіб, аудиторам вдалось виявити численні порушення. Мова йде про фінансові порушення на десятки мільйонів гривень. Також виявлено суттєву нестачу по вугільному складу майже в 300 тонн вугілля», - розповідають джерела.

Мовляв, на підставі виявлених порушень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України 16.02.2023 р. було порушено кримінальне провадження № 42023032060000016 відносно Володимира Юрківа.

До слова, багаторічний виконувач обов’язків директора ДП «Шахта №9 «Нововолинська» Юрків В.П. вже має кримінальні справи за схожі правопорушення, по яких і нині тривають судові слухання. Його звинувачують у зловживанні владою або службовим становищем, підробці документів та наданні завідомо неправдивих показів.

Нещодавно, вочевидь після видачі наказу Міністерства енергетики №32 від 3.02.2023 р., яким внесено зміни у заходи з підготовки до ліквідації ДП «Шахта №9 «Нововолинська» і який досі не оприлюднено на офіційному сайті відомства, з’явилась інформація, що роботу шахти продовжили до кінця 2023 року. Відразу ж після цього т.в.о. директора шахти Володимир Юрків підписав наказ про скорочення працівників в чисельності 25 осіб. Як виявилось це перше скорочення, адже за графіком ліквідації ДП «Шахта №9 «Нововолинська» до кінця року планують скоротити понад 200 осіб, які не будуть залучені до підготовки ліквідації підприємства.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *