Директора шахти №9 «Нововолинська» судять за зловживання владою та завдання збитків

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Директора шахти №9 «Нововолинська» судять за зловживання владою та завдання збитків
image
Еля Коротинська / 20.09.2022 / 1 Коментарів

У Горохівському районному суді Волинської області відбулось слухання у справі колишнього виконувача обов'язків директора шахти №9 «Нововолинська» Володимира Юрківа. Його звинувачують у зловживанні владою або службовим становищем, підробці документів та наданні завідомо неправдивих показів.

Кримінальне провадження проти Володимира Юрківа відкрили ще у 2018 році. Чоловік, виконуючи обов’язки директора відокремленого підрозділу «Шахта №9 «Нововолинська» Державного підприємства «Волиньвугілля», бувши службовою особою, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для самого себе та інших фізичних осіб, використовуючи своє службове становище протягом періоду з 26.09.2016 по 01.09.2018, відповідно до подорожніх листів, протиправно використовував службовий автомобіль марки «SКODA SUPERB».

Авто він орендував для поїздок з місця роботи у ВП «Шахта №9 «Нововолинська», що в с.Литовеж Іваничівського району Волинської області, до місця проживання у м.Червоноград Львівської області, та у зворотному напрямку.

Внаслідок цього підприємством списало паливо-мастильних матеріалів на поїздки, не пов’язані зі службовою діяльністю підприємства на суму понад 121 тисяча гривень.

Під час здійснення досудового розслідування, а також за час судового розгляду, прокурор неодноразово ставив питання перед судом про відсторонення обвинуваченого від виконання обов’язків керівника шахти. Прокурор посилався на те, що Володимир Юрків, перебуваючи на посаді директора ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля», може продовжити незаконно розпоряджатися майном і коштами шахти та орендованим майном.

Також він може впливати на свідків у кримінальному провадженні, більшість з яких є працівниками ВП «Шахта №9 Нововолинська» ДП «Волиньвугілля». Можливо, саме тому з початку судового слухання свідки систематично не з’являються в судові засідання.

З цієї ж причини судове слухання, яке було заплановане на 19 вересня 2022 року перенесли – свідок, якого мали допитати під час слухання – не з'явився та не вийшов на зв'язок. Тож справу перенесли на 25 жовтня.

Якщо свідок знову не з'явиться на засідання судді Світлані Яремчук доведеться застосовувати примусовий привід.

Так, до прикладу, вдалось допитати свідків: заступника головного бухгалтера Галину Кльофу, головного бухгалтера Світлану Новосад,  завідувачку матеріального складу Оксану Єрмакову та бухгалтерку Лілію Осипенкову.

Цілком ймовірно, що Володимир Юрків, намагаючись уникнути передбаченої законом відповідальності, чинить вплив та тиск на працівників державного підприємства.

Варто також зауважити, що у 2016 році відносно Володимира Юрківа було відкрите ще одне кримінальне провадження.

В рамках розслідування до СВ Нововолинського ВП Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області надійшла довідка за результатами планового внутрішнього аудиту оцінки діяльності ДП «Волиньвугілля» та його відокремлених підрозділів за період з 2 01.01.2015 по 31.01.2018. Поряд з іншими правопорушеннями, слідчі встановили, що у зв’язку з відсутністю на балансі транспортних засобів підприємство протягом кількох років орендувало легкові автомобілі у фізичних осіб, які були його працівниками, займали керівні посади в апараті управління та використовували в основному свої автомобілі для поїздок до місця роботи та з роботи додому.

Серед них — директор з кадрів Парфенюк О.О., директор з виробництва Хмельницький В.Ю., головний технолог Гарбузюк О.В., начальник служби охорони Гнатюк Г.П., заступник генерального директора Сліпецький Г.М., помічник генерального директора з юридичних правових питань Герасимчук Л.М., помічник генерального директора з охорони підприємства Гальчик С.М. та начальник юридичного відділу Порплиця В.З.

Слідчий також зазначає, що за даними бухгалтерського обліку за оренду транспортних засобів за період з 01.01.2015 по 31.12.2017 сплачено 58 299 грн, в тому числі 22 374 грн фізичним особам, які були в трудових відносинах з ДП «Волиньвугілля». Їм також відшкодовано вартість пального на суму 237,7 тис. грн. При цьому, на підприємстві відсутні документи, які б підтверджували, що орендовані автомобілі використовувались для службової діяльності.

І це при тому, що згідно з Постановою КМУ від 29 листопада 2006 року №1673 «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів» було введено обмеження витрат на придбання та утримання легкових автотранспортних засобів. Їх використання дозволялось тільки з метою поїздок, пов'язаних із службовою діяльністю посадових осіб-суб'єктів господарювання.

Слідчий у кримінальному провадженні наголосив, що через прийняття керівником неефективних управлінських рішень ДП «Волиньвугілля» понесло понад 260 тисяч перевитрат.

Також проти Володимира Юрків у 2018 році було відкрито ще одне кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією ст. 356 Кримінального кодексу України – Самоправство.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що наказом в.о.генерального директора ДП «Волиньвугілля» №72 від 10.09.2018 до директора ВП «Шахта №9 «Нововолинська» Володимира Юрківа було застосоване дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення.

Попри це, заручившись підтримкою первинної профспілкової організації, яка діє від імені трудового колективу ВП «Шахта №9 «Нововолинська», Володимир Юрків продовжує виконувати обов’язки керівника і не допускає до виконання посадових обов’язків новопризначених директорів.

Тож виникає запитання: можливо таким чином колишній керівник намагається втримати владу в своїх руках і попри все – залишитись в кріслі директора шахти №9 «Нововолинська»?


 

Коментарі (1):

  1. Цинічна брехня.Рейдерам привіт,а ви все ненажиретись.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *