Free Svydovets закликає Швейцарію заморозити активи Коломойського

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Free Svydovets закликає Швейцарію заморозити активи Коломойського
image
Назар Тарадюк / 24.04.2024 / 0 Коментарів

Українські олігархи ще з 2017 року хочуть перетворити 2 800 га державних і комунальних лісів та полонин на лижні курорти – «Свидовець», «Бистриця» і «Турбат», які, хоча й можуть принести прибутки від вирубки лісу та будівництва в короткостроковій перспективі, остаточно знищать унікальну європейську спадщину та підірвуть довіру міжнародних партнерів до України через корупційні ризики.

Про це інформує ініціативна група FreeSvydovets.

Незважаючи на повномасштабне російське вторгнення, державні органи схвалили проєкти «Свидовець», «Бистриця», і «Турбат». Розпочали стратегічну екологічну оцінку для курортів «Бистриця» і «Турбат». Оцінка впливу на довкілля для «Свидовця» вже майже закінчена. Згідно зі звітом «Великий земельний куш: як олігархи під час війни захоплюють останні дикі території Європи», проєкти просувають компанії, пов’язані з Ігорем Коломойським. Проєкт «Свидовець» ініціювала ТОВ «Скорзонера». Її контролюють Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Проєкт просували два партнери Коломойського – Олександр Шевченко та Юрій Добровольський, які дотичні до управління курортом «Буковель». Курорти «Бистриця» і «Турбат» просуває ТОВ «Буковель» − компанія, пов’язана з Коломойським та його партнерами.

«Скорзонера» неодноразово була об’єктом розслідувань у кримінальних справах в Україні. Одна справа за позовом Державної фіскальної служби України в Івано-Франківській області стосувалась імовірного привласнення державних коштів у зв’язку з ПриватБанком та ТОВ «ПБС» − компанії, що займається будівництвом доріг, яка пов’язана з Олександром Шевченком. 2019 року Печерський районний суд міста Києва заблокував активи деяких компаній Коломойського, включно із земельними ділянками, якими на «Буковелі» володіє «Скорзонера».

«Буковель» – українська компанія, яка перебувала у власності ТОВ «Карпатські інвестиції» (наразі припинило існування), у яких, за повідомленнями, великими акціонерами були Коломойський та Боголюбов (через кіпрські компанії). У 2020 році право власності на ТОВ «Буковель» перейшло до членів сім’ї українського нардепа Ігоря Палиці (близького партнера Коломойського та його політичного союзника). В серпні 2019 року Палицю обрали до Верховної ради, де нардеп голосно виступав проти «анти-Коломойського закону». Депутат Палиця і його сім’я володіють щонайменше однією розкішною резиденцією поблизу Женеви і контролюють бізнеси в Австрії, Франції та Швейцарії.

Коломойський та його партнери причетні до численних корупційних скандалів та є суб’єктами кримінальних проваджень в кількох юрисдикціях, включно зі Швейцарією. Через це проєкти курортів «Свидовець», «Бистриця» і «Турбат» пов’язані з високими корупційними ризиками.

«Виникає питання, чи треба таким особам довіряти ці проєкти та величезні витрати з бюджету. Поки увага міжнародної спільноти зосереджена на відновленні, такі шкідливі проєкти можуть відвернути цінну допомогу та інвестиції, що справді необхідні для сталої відбудови України», − коментує активістка руху Free Svydovets Іріс дель Соль.

Якщо проєкти все ж реалізують, унікальна природна та культурна цінність регіону буде знищена. І поки діє воєнний стан, участь громадськості в процесах ухвалення рішень щодо таких проєктів гарантувати неможливо.

Ініціативна група «Free Svydovets» закликає український уряд припинити всі процедури, пов’язані з проєктами курортів «Свидовець», «Бистриця» і «Турбат», поки не буде відновлена можливість залучення громадськості до ухвалення рішень; органи ЄС − підтримати розпочаті кримінальні розслідування щодо Ігоря Коломойського та його партнерів; а Швейцарію − заморозити активи Коломойського та його родичів.

Довідково: FreeSvydovets – ініціативна група, у яку входять сотні активістів та організацій з України та Європи. Рух утворився 2016 року з метою збереження довкілля від діяльності, яка може зашкодити унікальним екосистемам гірського масиву «Свидовець» та Карпатського регіону. Протягом останніх восьми років ініціативна група бореться в судах, аби захистити гірський масив Свидовець від забудови.

Нагадаємо, що нові курорти Коломойського знищать екомасив у Карпатах, - активісти.

Читайте також: Як від Коломойського намагаються врятувати Свидовець

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *