Як у Луцьку ремонтують одні й ті ж вулиці

image
Назар Тарадюк / 02.02.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку одні й ті ж вулиці декілька разів на рік ремонтує департамент житлово-комунального господарства та щоразу платить тим фірмам, які й проводили ямковий ремонт до виконання робіт.

Хоч ці компанії дають гарантію на свої роботи, але комунальники чомусь вирішують знову платити приватним підрядникам за неякісний ремонт. Про це повідомив депутат міської ради Валентин Хаймик під час сесії міської ради 31 січня, - пише видання «Конкурент».

Традиційно, коли у Луцьку сходить сніг, разом з ним «сходить» і асфальт. Тому водії змушені вдосконалювати свої навички водіння з перешкодами на дорозі. Водночас мер Ігор Поліщук на сторінці у фейсбук повідомив, що поки дозволяє погода, то комунальники ремонтуватимуть ділянки з найбільшою кількістю ям. Ніби й правильно, і потрібно, але є одне «але»…

З міського бюджету платять за ремонт вулиць, які б мали ремонтуватися по гарантії?

Депутат Валенти Хаймик зазначив, що на ремонт вулиці Набережної оголосили нові тендери. Проте там ще досі діє гарантія від фірми, що ремонтувала вулицю до того.

«В системі Prozorro побачив, що оголошений новий тендер на поточний ремонт вулиці Набережної. Аналізуючи далі систему, з'ясував, що цю вулицю ремонтували у 2023 році та давали гарантію 12 місяців. Ця вулиця майже вся у поточних ремонтах, окрім ділянки, яку ремонтували ще за часів Богдана Шиби. Було там два тендери: від вулиці Яровиця і до вулиці Шевченка та від Яровиці й до вулиці Героїв УПА. І там гарантії, за договорами, більші – два роки і вони досі чинні», – зазначив Хаймик.

Валентин Хаймик

24 січня 2024 року департамент ЖКГ оголосив кілька тендерів на поточний ремонт вулиць. Все б нічого, але серед списку цих вулиць є ті, які ремонтуються кожного року, і навіть по кілька разів.

Скриншот з Prozorro

 

Наприклад, за поточний ремонт вулиці Набережної ПП «ДАНОВАБУД» має отримати майже 200 000 грн цього року. Але, згідно з даними майданчика публічних закупівель Prozorro, бачимо, що вулицю Набережну ремонтувалася в липні 2023 року та в січні 2023 року. І робило це те ж саме ПП «ДАНОВАБУД», яке за ті поточні ремонти отримало майже 400 000 грн. Цікаво, що в умовах договору на ці роботи є гарантія 12 місяців.

«Я розумію, що можуть бути нові ділянки, нові ями з'являються. Але я часто їжджу по Набережній і бачу, що переважно нові ями з'являються на місцях ремонту», – каже Хаймик.

Договір з гарантійним терміном

 

Договір з гарантійним терміном

Якщо ж зазирнути у Prozorro глибше, то можна побачити, що вулицю Набережну ремонтували не лише у 2023 році, а й у 2022 році. Два тендери оголошували на всю довжину вулиці Набережна, крім тої ділянки, яка ремонтувалася за часів мера Шиби.

Тендери на Prozorro

Тоді тендери виграло ТОВ «Унідор сервіс», яке отримало за два тендери майже 1,5 млн гривень. В договорах, які уклали в серпні 2022 року, вказано, що гарантійний термін на виконані роботи становить 2 роки. Тобто вулиця Набережна ремонтується у 2022-2023 роках. Відповідно до договорів, гарантії на роботи мають бути до 2024 року. Але міська рада оголошує нові тендери й далі продовжує витрачати бюджетні кошти на роботи, які повинні були б виконати по гарантії.

Гарантія на два роки

Гарантія на два роки

 

Не однією «Набережною»...

Аналогічна ситуація з вулицею Окружна. На сайті Prozorro є кілька тендерів на поточні роботи, які проводились у 2023 році й на які теж є гарантія. Але замість того, щоб розв'язувати питання про усунення недоліків, міська рада оголошує новий тендер і вчергове ремонтує вулицю Окружну за бюджетні гроші. І цікаво, що підрядником є та ж сама ПП «ДАНОВАБУД».

Не обділили ремонтами в мерії й вулицю Володимирську.

Як завжди учасники ті самі, гарантії ті самі, але тендери міська рада робить нові. Проте очільник департаменту ЖКГ Микола Осіюк божиться, що все роблять відповідно до норм і нічого не порушують. А ями виникають нові, тому й гарантії на них немає. Нагадаємо, що вулицю Набережну ремонтували у 2022 році і гарантія досі чинна.

«Станом на сьогодні є відповідні норми, відповідні ДСТУ, технічні характеристики. Ми виконуємо ці роботи згідно з вимогами та приписами поліції, коли утворюється яма. Підрядник дійсно дає гарантію на 12 місяців і вона дотримується. Ями не виникають в одному і тому ж місці, можливо, виникають поряд», – розповідав Осіюк.

Микола Осіюк

Він також повідомив, що у департаменті зберігаються всі акти обстежень проблемних ділянок доріг. Тому депутат Валентин Хаймик направив запит, аби йому ці акти надали.

***

Очевидно, що ремонтувати потрібно ті ділянки, де жахлива дорога. Адже йдеться про безпеку лучан та їх життя. Проте спершу було б добре звернути увагу на якість таких робіт і надані на них гарантії. Щоб в обов’язковому зобов’язувати підрядників до виконання умов договорів.

Бо ж приклад вулиці Набережної може наштовхнути на думку, що таке постійне неякісне латання дороги, перетворюється на звичайне «латання» окремих осіб.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *