Які компанії є лідерами по отриманим грошам на ремонт доріг

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Які компанії є лідерами по отриманим грошам на ремонт доріг
image
Назар Тарадюк / 31.07.2023 / 0 Коментарів

В Україні порахували доходи будівельних компаній, отримані від держави з початку 2022 року.

 Станом на момент вибірки 26 липня, у системі «Spending» містяться дані про виплати на 55,50 млрд грн для 155 компаній. 40 відсотків всіх грошей отримали чотири компанії – «Автомагістраль-південь», «Автострада», «Ростдорстрой» і «Онур», - пише видання «Наші гроші».

Саме вони були лідерами по отриманим грошам на ремонт доріг під час «Великого будівництва» перед вторгненням. Вони складали основу картелю, який діяв під дахом «Укравтодору». Ці компанії завдяки дискримінаційним вимогам щодо менших учасників ринку тоді отримували найбільші підряди. І в результаті накопичили найбільші фінансові ресурси та виробничі потужності.

Відтак під час вторгнення саме у цих фірм була найбільша спроможність виконувати роботи за власні гроші. Бо у держави зараз фактично немає коштів на великі будівельні проекти.

Наприклад, будівництво трубних водогонів вартістю 13 млрд грн до міст Дніпропетровської і Запорізької областей, що залишились майже без води через підрив рашистами Каховської ГЕС, ведеться поки що без оплати з боку держави. За повідомленням голови Держагентства відновлення Мустафи Найєма, USAID надасть допомогу у фінансуванні додаткової експертизи будівництва водогону.

Так само будівництво захисту великих електропідстанцій від ракет і дронів Держагенство відновлення також віддало компаніям, з якими працювало по ремонту доріг. І тут більшість підрядів (загальна сума оприлюднених звітів –  37 млрд грн) теж отримали саме колишні «картелісти». Оскільки вони мали спроможність вести роботи за свій рахунок.

Виплати по підстанціях пішли лише в середині липня. За даними «Наших грошей», Держагентству вже виділено понад 10 млрд грн на будівництво підстанцій. Але у «Спендінгу» поки що видно виплати лише на 3,21 млрд грн.

Загалом очевидне превалювання дорожніх підрядників над компаніями, яким держава замовляє відбудову пошкоджених цивільних об’єктів. Фірма «Будінвест-інжиніринг» утримується у першій десятці, дякуючи минулорічному успіху. За перші півроку вторгнення вона отримала майже весь свій дохід. Тоді у складі засновників фірми була подруга та фітнес-тренерка тодішнього губернатор Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка.

«Школа аналітиків» проаналізувала дані «Прозорро» щодо будівельних підрядів у 2022-2023 роках за кодами CPV 45000000-7 «Будівельні роботи та поточний ремонт», який включає будь-які будівництво, реконструкцію та ремонт, та 63710000-9 «Послуги з обслуговування наземних видів транспорту», за яким замовляють послуги з утримання доріг. У вибірку ввійшли 175 компаній з сумою підрядів понад 200 млн грн за цей період. По цим компаніям були отримані дані про казначейські виплати з системи «Spending» за допомоги інструменту «007».

Відомо, що у системі не публікуються дані про виплати військових замовників. Тобто по підрядам Міноборони даних тут немає.

З якихось причин у казначейських виплатах взагалі відсутні дані щодо двох десятків фірм, у тому числі іноземних.

Важливо: ці дані не відображають всіх отриманих виплат компаніям. Оскільки деякі гроші можуть виплачуватись не з казначейських рахунків. Можливо, саме тому консорціум «Укргідроенергобуд», який по сумі отриманих підрядів 37 млрд грн  на відбудову зруйнованих гідроелектростанцій та інші роботи знаходиться на 2-му місці у рейтингу, має казначейські виплати лише на 237 тис грн.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *