Хто ремонтував дороги на Волині у 2023-му

image
Назар Тарадюк / 26.04.2024 / 0 Коментарів

На Волині у 2023 році витратили понад 1,2 мільярда гривень на утримання та ремонт доріг державного та місцевого значення. Це удвічі більше, ніж у перший рік повномасштабної війни.

Головним підрядником залишилася компанія, в якої простежуються зв’язки із волинськими парламентарями Степаном Івахівим та Ігорем Палицею – «Волиньдорбуд». Хто і скільки отримав за «асфальт і знаки» на волинських дорогах у 2023-му підрахував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Головні «відновлювачі» державних доріг: олігархівський «Волиньдорбуд» та фірма ексдорожника

Основними автошляхами на Волині опікуються дві служби зі схожими назвами. Одна із них – Служба відновлення та розвитку інфраструктури (перейменована у 2023 році Служба автомобільних доріг, – авт.) – дорогами державного значення, на зразок Київ – Ковель – Ягодин, або Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече. Її ще з 2011 року, з невеликою перервою у 2022-му, очолює Анатолій Посполітак. Інша – це державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» Волинської обласної державної адміністрації (СМАД), яка працює з 2020 року і перебрала на себе функції Департаменту інфраструктури та колишнього управління капітального будівництва облдержадміністрації щодо доріг місцевого значення. Його із 2020 року із кількамісячною перервою у 2023-2024 роках очолює Оксана Грицюк.

Щороку ці служби проводять десятки тендерів на будівництво, ремонти та утримання доріг. У попередні роки вони розпоряджалися мільярдними бюджетами, але під час повномасштабної війни, природно, можливості суттєво зменшилися. Наприклад, у 2021 році на двох витратили майже 4 мільярди гривень, тоді як у 2022-му – менше 600 мільйонів.

У 2023-му році бюджет на ремонти та утримання доріг державного значення, якими опікується Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області, становив понад 636 мільйонів гривень. Таку суму структура освоїла із майже трьома десятками підрядних фірм. До десятки найбільших отримувачів коштів увійшли компанії, що наближені до народних депутатів, колишніх очільників дорожньої галузі, правоохоронців.

На першу позицію, як і у 2022-му, вийшла фірма, що наближена до олігархів. Це підприємство «Волиньдорбуд», яке впродовж року отримало 216,9 мільйона гривень – третину всіх витрат обласної Служби відновлення. Напередодні фірма витіснила з перших позицій дорожньої галузі Волині «Луцькавтодор-Сервіс».

Порівняно з іншими компаніями «Волиньдорбуд» є новачком на дорожньому ринку Волині. Підприємство зареєстроване у 2019 році. Втім це не завадило йому досягти серйозних тендерних успіхів.

Як вже писали, фірма близька до народних депутатів з Волині Степана Івахіва та Ігоря Палиці. Про це свідчать чимало фактів. Зокрема, один із засновників «Волиньдорбуду» Юрій Романко з 2012 до 2019 року був також засновником ТОВ «Слово Волині». Ця компанія свого часу володіла однойменним інтернет-виданням та видавала газету «Слово Волині», а у 2017 році запустила місцевий «12 канал», який пов’язують з Івахівим. Директором «Слова Волині» з 2016 року є очільник благодійного фонду Івахіва «Патріоти Волині» Павло Самолюк. 

Для роботи «Волиньдорбуд» часто орендує техніку та обладнання у фірм «ПБС», яка належить Олександру Шевченку – бізнес-партнеру Ігоря Палиці, та ТОВ «Буковель», бенефіціарами якої є Оксана та Захар Палиці – колишня дружина та син нардепа Палиці.

Згідно з даними системи публічних закупівель Prozorro, у 2023 році фірма отримала чотири підряди від служби Анатолія Посполітака. Три з них – на експлуатаційне утримання доріг і один – на поточний ремонт дороги. У двох закупівлях цінова пропозиція «Волиньдорбуду» була найвищою, проте їм вдалося виграти.

До прикладу, в одному з тендерів конкурент «Волиньдорбуду» ТОВ «Спец комплект постач» пропонував на 8 мільйонів дешевшу ціну, але програв. Спробував оскаржити результат тендеру, однак безуспішно. Служба таки уклала договір з «Волиньдорбудом» на 92,5 мільйона гривень.

В такий же спосіб пов’язана з олігархами фірма отримала перемогу і в іншому тендері на експлуатаційне утримання доріг вартістю понад 200 мільйонів гривень. Замовник теж відхилив дешевшу на 23 мільйони гривень пропозицію та обрав переможцем «Волиньдорбуд».

У Службі відновлення та розвитку інфраструктури перемогу дорожчих пропозицій пояснюють тим, що конкуренти з дешевшими не надали потрібних документів або ж їх пропозиції не відповідали встановленим вимогам.

«Не було надано ряду документів, перелік цих документів можна побачити на сайті Prozorro, – пояснює начальник тендерно-договірного відділу Руслан Пилипчук. – Якщо ви проаналізуєте, там є закупівлі, які неодноразово оскаржувалися, але рішення замовника в Антимонопольному комітеті підтверджувалися і ці відхилення були зроблені Службою в межах чинних норм та правил щодо закупівель»

На другому місці за сумою освоєних коштів від Служби відновлення у 2023 році опинилось ТОВ «Луцькавтодор-Сервіс». Воно отримало 185,5 мільйона гривень.

Фото з сайту корпорації ЛАД

 

Ця компанія є одним з найдосвідченіших підрядників на Волині. Вона входить до корпорації «ЛАД», у якій є виконавцем деяких проєктів. Копорацію ще 30 років тому почав будувати місцевий бізнесмен Юрій Ольховий. Він керував шляхо-будівельним управлінням ще в радянський час, а в часи незалежності підприємство акціонувалося. У 2009-2010 роках Ольховий очолював Службу автомобільних доріг у Волинській області, від якої вже котрий рік корпорація отримує великі підряди.

Минулого року «Луцькавтодор-Сервіс» виграв два підряди на дорожні роботи. Зокрема, це тендер на експлуатаційне утримання 366 кілометрів доріг вартістю 107 мільйонів гривень та поточний ремонт дороги Луцьк-Маневичі-Любешів вартістю 61,3 мільйона гривень. 

Загалом на «Волиньдорбуд» та «Луцькавтодор-Сервіс» припало 63% суми всіх замовлень, які Служба відновлення та розвитку інфраструктури виплатила торік. 

Третю позицію за сумою отриманих коштів посів «Волинський облавтодор», який є дочірнім підприємством державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України». Попри те, що він вже кілька років перебуває у стадії банкрутства, облавтодор торік отримав 69,6 мільйона гривень від Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області.

«Волинський облавтодор» раніше досить часто отримував підряди на ремонти волинських доріг і здебільшого спеціалізувався на утриманні шляхів. Однак з 2021 року підприємство почало втрачати фарт у тендерах, з’явилися борги. Натомість значну частину підрядів почав отримувати Львівський облавтодор, а Волинський невдовзі став його філією.

На четвертій позиції – івано-франківська фірма «ПБС». Торік із нею розраховувалися за підряди, отримані ще в 2020-му – 35,5 мільйона гривень. Нових «ПБС» не отримувало. І взагалі востаннє брало участь і отримувало підряди від служби під керівництвом Анатолія Посполітака ще влітку 2022-го.

Перші ж дорожні замовлення на ремонти доріг у Луцьку «ПБС» почала вигравати у 2019-му. А згодом успішно осіла й на ремонтах державних доріг в області в рамках програми «Велике будівництво». Та згодом фірма, схоже, що свідомо віддала ініціативу «Волиньдорбуду».

Як вже писали, «ПБС» стало «хрещеним батьком» «Волиньдорбуду» в дорожній галузі. Волинська компанія почала вигравати перші підряди не маючи власної техніки, а орендуючи її в «ПБС», подекуди разом з працівниками. Така практика продовжувалася і в 2023 році.

Компанія «ПБС» пов’язана із бізнес-партнером і другом народного депутата з Луцька Ігоря Палиці Олександром Шевченком. У 2012-2019 роках він також був народним депутатом, а у 2019 році балотувався в президенти України. Хоча де-юре компанія записана на мешканку Івано-Франківська Іванну Непик.

Ігор Палиця (зліва) та Олександр Шевченко (справа). Фото із сайту партії «УКРОП»

 

33 мільйони гривень отримала від волинських дорожників у 2023 році одеська фірма «Автомагістраль-Південь». На волинські дороги вона зайшла у 2017-ому і вже кілька років тримається серед фаворитів.

Підприємство зареєстроване в Одесі. Його директором є Микола Тимофєєв, а засновником – Олександр Бойко.

Директор підприємства Микола Тимофєєв. Фото з сайту Forbes

 

За інформацією ЗМІ, Олександру Бойку також належить компанія «Шляховик-97», яка займається постачанням будматеріалів і техніки. Основним її покупцем є саме «Автомагістраль-Південь».

За даними видання «Наші гроші», «Автомагістраль-Південь» входить до дорожнього картелю і в довоєнні роки освоїла чимало мільйонів по всій Україні, зокрема і на тендерах «Великого будівництва». Також цю компанію та її засновника Олександра Бойка пов’язують із мером Одеси Геннадієм Трухановим.

27,9 мільйона гривень отримало від волинської Служби відновлення у 2023 році підприємство «РБП Транс мост». Воно зареєстроване у селі Ратнів під Луцьком, а керівником і засновником є Володимир Рицай.

У 2023-му фірма виграла кілька тендерів на ремонти мостів. Це зокрема, поточний ремонт мосту на автодорозі Стара Вижівка – Буцинь. Попри те, що ціна «РБП Транс мост» була вищою, його обрали переможцем і уклали договір на 17,9 мільйона гривень. Однак у цій закупівлі аудитори виявили порушення – умови договору, який уклали з переможцем, не відповідали вимогам тендерної документації. Служба відновлення та розвитку інфраструктури вирішила через суд скасувати висновок аудиторів, однак безрезультатно

В іншому тендері «РБП Транс мост» отримало перемогу, оскільки не було конкурентів. Тож з ним уклали договір на 6,8 мільйона гривень. 

Постійним підрядником на волинських дорогах є і луцька фірма «Унідор-сервіс». У 2023-ому їм дісталося 11,3 мільйона гривень.

Це підприємство належить колишньому міліціонеру Миколі Лисюку. Він у 2010-2011 роках працював заступником начальника Управління МВС в області, а у 2012 почав власну справу і відтоді успішно працює у дорожній сфері.

Минулого року підприємство виграло у Служби відновлення та розвитку інфраструктури один тендер на 75,9 мільйона гривень – його пропозиція з поміж трьох учасників виявилась найдешевшою.

На восьме місце за сумою отриманих коштів (10,4 мільйона гривень) вийшла фірма «Раун». Компанія зареєстрована у Львові у 2013 році. Її керівником є Василь Кирницький, а засновниками – Мар’ян Возний та Наталія Біла. За даними системи Prozorro, минулого року фірма не отримувала підрядів у Служби відновлення та розвитку інфраструктури, втім надавала послуги ремонту та утримання штучного освітлення та дорожнього зв’язку ще в рамках договору 2021 року.

6,4 мільйона гривень у 2023 році від служби Анатолія Посполітака отримало ТОВ «Ковельське ШБУ №63». Це підприємство  – давній гравець дорожнього ринку Волині. Його співвласником є син колишнього начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Миколи Настіна (2000-2007р.).

У 2023 році фірма перемогла у тендері на експлуатаційне утримання доріг вартістю 57 мільйонів гривень. Попри найвищу ціну його таки обрали переможцем, відхиливши дешевшу пропозицію конкурента. Аудиторська служба виявила, що договір не відповідає вимогам тендерної документації. А Служба відновлення та розвитку інфраструктури звернулася до суду, щоб скасувати висновок аудиторів. Однак Феміда відмовила у задоволенні цього позову.

Решта підрядників отримали торік від структури Анатолія Посполітака від кількох тисяч до 5 мільйонів гривень. Серед них – «Спецелектромонтаж-7», «ВЕЗ», «Техексперт iнжинiринг» та інші.

Із повним переліком підрядників Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області за 2023 рік можна ознайомитися в інфографіці нижче.

Місцеві дороги: «Волиньдорбуд» поступився компанії зі Львівщини

У 2023-му році бюджет на ремонти та утримання доріг місцевого значення, якими опікується Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області, становив понад 573 мільйони гривень.

Якщо у перший рік повномасштабної війни фаворитом у неї був вже відомий «Волиньдорбуд», то торік він поступився львівській фірмі «Вельт Капітал». Вона отримала від держпідприємства під керівництвом Оксани Грицюк 232,1 мільйона гривень – понад 40% бюджету СМАД.

Фото з сайту Львівської міської ради

 

Минулого року фірма виграла кілька тендерів. Зокрема на капітальний ремонт мостів на дорозі Купичів – Голоби вартістю 11,3 та 8,9 мільйона гривень. За капітальний ремонт дороги Сенкевичівка – Берестечко «Вельт Капітал» боровся з «Волиньдорбудом». Служба місцевих автомобільних доріг відхилила дешевшу на 4 мільйони пропозицію «Волиньдорбуду» і уклала договір з «Вельт Капітал» на 294 мільйони гривень. З дорожчою пропозицією львів’яни перемогли і в закупівлі на експлуатаційне утримання доріг Луцького району. Такий вибір у СМАД пояснили тим, що дешевша пропозиція не відповідала умовам технічної специфікації та вимогам до предмету закупівлі. Крім того, правомірність відхилення підтвердили і у Державній аудиторській служби та Антимонопольному комітеті. 

В іншому тендері на ремонт дороги Мар’янівка – Бужани фірма була єдиним учасником і з нею уклали договір на 158,9 мільйона гривень. 

Фірма «Вельт Капітал» зареєстрована у Львові у 2016 році, її єдиною засновницею та керівницею є Тетяна Павленко. Фірма часто виграє тендери на Львівщині та Волині. Зокрема, у ЗМІ писали, що ця фірма отримує підряди, не маючи власної техніки. Минулого року «Вельт Капітал» також виграла тендер на ремонт вулиць у Липинах під Луцьком майже на 39 мільйонів гривень.

Товариство «Волиньдорбуд» вийшло на другу позицію за сумою коштів отриманих на підрядах підприємства, яке очолює Оксана Грицюк, отримавши 172,8 мільйона гривень. У 2023-му йому вдавалося перемагати на тендерах навіть попри вищу, ніж у конкурентів, ціну. 

Фото зі сторінки компанії у Фейсбук

 

У закупівлі на капітальний ремонт дороги Орані – Новосілки ціна «Волиньдорбуду» була вищою на 14 мільйонів гривень, але попри це йому вдалося перемогти. Дешевшу, економічно вигідну пропозицію, відхилили через те, що конкурент, фірма «Ространс», не виправила невідповідності в документації.

Аналогічно він здобув підряд і на 52 мільйони гривень в іншому тендері – дешевшу на 14 мільйонів пропозицію «Ространсу» знову відхилили з тієї ж причини. 

У тендері щодо експлуатаційного утримання 430 кілометрів доріг Ковельщини «Волиньдорбуд» став єдиним учасником і отримав договір на 45 мільйонів гривень.

Загалом «Вельт Капітал» та «Волиньдорбуд» торік разом освоїли понад 70 відсотків усіх коштів, якими розпорядилося ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області».

До трійки фаворитів СМАД увійшов і згаданий «Луцькавтодор-Сервіс» з корпорації Ольхового. У 2023 році від Служби місцевих автодоріг він отримав 43,7 мільйона гривень.

Вибороти перемогу йому вдалося у трьох закупівлях. Це капітальний ремонт дороги Сильне – Карпилівка – Цумань: дешевшу майже на три мільйони пропозицію «Волиньдорбуду» відхилили, «Луцькавтодор-Сервісу» дістався підряд на 90,3 мільйона гривень.

Ще 9,9 мільйона підприємство виграло у тендері на поточний ремонт дороги Угринів – Сенкевичівка та 18,8 мільйона на ремонт дороги Олика – Чемерин – Жорнице. 

Згадане вище «Ковельське ШБУ №63» отримало у 2023 році від місцевих дорожників 27,9 мільйона гривень. Минулоріч підприємство вибороло три підряди на ремонти місцевих доріг – дві безконкурентні перемоги у тендерах на експлуатаційне утримання дороги Веснянка – Звірів – Романів та поточний ремонт дороги Собіщиці – Вовчицьк. А от у тендері на експлуатаційне утримання доріг Камінь-Каширського району «Ковельське ШБУ №63» обрали переможцем із дорожчою на 8 мільйонів ціною.

Малому підприємству «Шлях» торік від служби Оксани Грицюк дісталося 16,2 мільйона гривень. Воно належить родині депутата Волинської обласної ради від Європейської солідарності Івана Мирки. Де-юре записане на його брата Тараса та матір Світлану Мирку.

Іван Мирка. Фото зі сторінки у Фейсбук

 

У 2023 році воно отримало лише два підряди. У тендері на поточний ремонт дороги Благодатне – Іваничі МП «Шлях» не було конкурентів, тож підряд на 5,7 мільйона гривень – його. А от за утримання доріг Володимирського району довелося змагатися аж з п’ятьми компаніями. Втім, ціна «Шляху» виявилась найнижчою і підряд на 59,9 мільйона дістався йому.

Фірма «Аміла», яка належить депутату Волинської облради від партії «За майбутнє» Роману Микитюку, у 2023 році отримала від Служби місцевих автодоріг 14,6 мільйона гривень.

Торік «Аміла» отримала три підряди: на 3,4 мільйона на ремонт дороги Задиби – Клюськ; 7,4 мільйона на ремонт дороги Хворостів – Новосілки; 16,5 мільйона на утримання доріг Ковельського району. В останній закупівлі «Амілу» таки обрали переможцем попри вищу ціну.

«Сила правди» неодноразово писала про тендерні перемоги депутатської фірми. До прикладу, у 2020 році вона з Ковельським ШБУ №63 розіграли тендерів на понад 30 мільйонів гривень. 

Замикає ТОП-7 підрядників Служби місцевих автодоріг у 2023 році теж фірма депутата. Це ковельська компанія «Ідея» депутата Волинської облради від тієї ж партії «За майбутнє» Віктора Козака. Вона отримала 13,3 мільйона гривень.

Віктор Козак

 

Віктор Козак свого часу був головою Ковельської районної державної адміністрації. Минулоріч фірма виграла лише один підряд на утримання доріг Ковельського району майже на 24 мільйони гривень.

Увійшла до десятки найбільших підрядників ДП «СМАД» і фірма «Роудіз», яка до січня 2024-го називалась «Ространс». У 2023 році вона отримала від дорожників 6,5 мільйона гривень.

Компанія зареєстрована у селі Рованці під Луцьком, засновницею і керівницею підприємства є Наталія Шух. Підприємство пов’язане з родиною покійного волинського бізнесмена Петра Гордійчука. Зокрема, з 2012 до 2016 року його брат Василь Гордійчук був керівником «Ространсу».

У 2023 році фірмі вдалося отримати небагато підрядів. У тендері на експлуатаційне утримання доріг Луцького району структура Оксани Грицюк відхилила дешевшу пропозицію «Волиньдорбуду» і уклала договір з «Ространсом» на 27,8 мільйона гривень. Ще два підряди на 7,7  та 8,8 мільйона гривень компанія отримала завдяки нижчій ціні.

Компанія «Данко» із столичною реєстрацією у 2023 році отримала від Служби місцевих автомобільних доріг 5,7 мільйона гривень. Її керівником є Богдан Чумак, а засновниками – ТОВ «Стройінжирінг» та Денис Чумак.

З 2003 року фірма була зареєстрована у Донецьку, у 2015 році переїхала до Києва. На Волині з’явилася відтоді як Волинська облдержадміністрація створила Службу місцевих автомобільних доріг. І стрімко почала вигравати у дорожніх тендерах. У 2020-2021 роках вона була головним підрядником СМАД. 

Засновник «Данко» – київська компанія «Стройінжирінг» – належить британській компанії «Danko Group Ltd», бенефіціаром якої теж є Денис Чумак із Макіївки Донецької області. Із початку створення компанії її засновником була Валентина Чумак, яка також була власницею «Сєвєродонецького асфальтобетонного заводу». До слова, влітку 2020 року на Волині з’явився і асфальтобетонний завод фірми «Данко» у селі Озеро поблизу Ківерців. 

Завод у селі Озеро. Скрін із відео телекомпанії «Аверс».

 

Минулого року фірма «Данко» виграла тендер на 44,6 мільйона гривень незважаючи на те, що її ціна була вищою від конкурента майже на сім мільйонів. 

ТОП-10 підрядників ДП «СМАД» у 2023 році замкнула фірма «Терразем», яка отримала трохи більше 5 мільйонів. Фірма спеціалізується на розробленні земельної документації.

Решта підрядників отримали торік від структури Оксани Грицюк від кількох тисяч до 5 мільйонів гривень. Серед них – «Луцька ДПМК», «Вест-нет-буд», «ПБС» та інші. Із повним переліком підрядників Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області за 2023 рік можна ознайомитися в інфографіці нижче.

Отож, у 2023 році бюджет на ремонт та утримання волинських доріг, порівняно з 2022-м, збільшився вдвічі. Подекуди дорожні служби вже взялися і за капітальні ремонти, про які довелося забути у 2022-му. 

Щодо головних гравців на ринку, то у 2023 році фаворитом залишилася компанія з олігархічно-нардепівськими зв’язками «Волиньдорбуд», яка освоїла третину всіх коштів, спрямованих на волинські дороги. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *