Клопотенко прокоментував хейт щодо нового меню в українських школах

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Клопотенко прокоментував хейт щодо нового меню в українських школах
image
Оля Коновалова / 14.01.2022 / 0 Коментарів

З 1 січня українські школи та дитячі садки перейшли на оновлене меню, яке розробляв популярний шеф-кухар Євген Клопотенко. Куратором проєкту є дружина президента Олена Зеленська.

Нове меню передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів і м'яса.

Ще у серпні, перед початком нового навчального року, кухарі Луцького комбінату шкільного та студентського харчування робили так звану «проробку» нового меню, на яку запросили завідуючих їдалень усіх шкіл. Як розповідала тоді керівниця комбінату шкільного харчування Світлана Шмід нове меню вводили поступово, щоб і кухарі, і діти, і їхні батьки мали час звикнути до нового меню. 

Активно обговорювати шкільне харчування за системою Клопотенка почали кілька тижнів тому, коли меню в школах стало обов'язковим. 

Думки людей розділилися – одні були за реформування шкільного харчування, а інші – проти. Зрештою, й сам Євген Клопотенко відреагував на відгуки людей.

«За останні дні тема шкільного харчування стала дуже гарячою і назбирала всякого. І адекватну критику, і сліпий хейт, і підтримку, і прекрасних ботів, і реальний досвід тих, хто стикнувся зі шкільною їжею на місцях. З‘явилася навіть петиція на відміну меню від мене в садочках, яка мала б право на існування, якби не одне «але». Я не розробляв ще меню для дитячих садочків.

Хочу на це сказати: ДЯКУЮ кожному. Бо завдяки такій хвилі різних думок ця тема лишається на вустах. Небайдужість народу — то рушійна сила змін. І якщо за два роки всі негативні коментарі зникнуть, то значить, що шкільним харчуванням можна більше не займатися. А поки ми проживаємо конфлікт сучасного бачення та старої системи. І це природньо, що воно скрипить, ламається, сипиться та дає збій. Ми не можемо під нуль знищити старе, у країни немає на це ні ресурсу, ні досвіду, ні підтримки. Доводиться все робити поступово.

Проте, ми з командою всі коментарі прочитали, проаналізували та прописали свої наступні кроки:

1. Будемо навчати кухарів

2. Будемо навчати людей, які на місцях складають меню, як правильно читати норми.

3. Будемо навчати українців критично мислити та адекватно висловлювати свої думки (це жарт).

4. Будемо розповідати про основи здорового харчування.

На закінчення. Я знаю, що ця тема болить. І болить вона сильно, бо це діти. Тому кожний коментар я розумію, маю ті самі емоції і крок за кроком впроваджую майбутнє у ті умови, що є зараз. Але у мене є єдине прохання — не мовчіть. Це найгірше. Краще пишіть хейт, проте не мовчіть. Бо зміни стаються там, де є голос. Всі дякую. Цьом»

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *