Литва більше не залежить від російського газу, нафти та електроенергії

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Литва більше не залежить від російського газу, нафти та електроенергії
image
Оля Коновалова / 22.05.2022 / 0 Коментарів

Від сьогодні, 22 травня, Литва повністю припинила імпортувати електроенергію з Росії. Раніше про це заявив литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid.

"Біржовий оператор Nord Pool прийняв рішення призупинити торгівлю російською електроенергією групою компаній "Інтер РАО", яка є єдиним імпортером електроенергії з Росії в країни Балтії. З неділі російська електроенергія більше не буде імпортуватися в Литву", - йдеться в повідомленні від 20 травня.

"Зупинка торгівлі електроенергією з росією не вплине на надійність литовської системи передачі електроенергії. Потреби країни в електроенергії будуть забезпечуватися за рахунок місцевих електростанцій та імпорту від стратегічних партнерів — країн Європейського Союзу через наявні мережеві з'єднання Швеції, Польщі та Латвії", - сказав генеральний директор Litgrid Рокас Масюліс.

Це означає, що від 22 травня в Литві не буде ні газу, ні нафти, ні електроенергетики з росії.

"Це дуже важливий рубіж не тільки на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це наша солідарність з Україною, ми не можемо дозволити, щоб за наші гроші фінансувалася російська військова машина", - зазначив міністр енергетики Дайнюс Крейвіс.

За словами міністра, говорити про повну енергетичну незалежність Литви можна буде тільки тоді, коли країна зможе не тільки покрити свої потреби в електриці за рахунок місцевої зеленої енергетики, а й стане державою-експортером.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *