Луцькі депутати порушують Закон, забороняючи рух маршруток, - ОДА

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Луцькі депутати порушують Закон, забороняючи рух маршруток, - ОДА
image
Наш Інсайдер / 05.10.2023 / 0 Коментарів

Луцька міськрада, забороняючи рух приміських та міжміських маршруток вулицями міста, порушує чинне законодавство України, адже воно не наділяє органи місцевого самоврядування повноваженнями щодо заборони руху транспортними засобами (автобусами) дорогами загального користування.

Про це Insider Media повідомили у департаменті інфраструктури Волинської ОВА.

Нагадаємо, у серпні міськрада заборонила проїзд проспектами Волі, Василя Мойсея, Перемоги, Соборності та вулицями Винниченка, Парковою, Богдана Хмельницького, Яровиця.

Проте, як розповіли в ОВА, на даний час зростає соціальна напруга та масове невдоволення жителів м. Луцька та інших громад. Мовляв, приміськими маршрутами забезпечується транспортне сполучення приміських населених пунктів з містом. Жителі відповідних населених пунктів користуються цими маршрутами для доїзду на роботу, до закладів освітньої, культурної, соціальної сфери та медичних установ. Також, працюючи в місті, вони сплачують податки до міського бюджету, роблячи вагомий внесок в наповнення його дохідної частини. Ці фінансові надходження спрямовується до Луцького міського бюджету та використовуються, в тому числі, й для розвитку інфраструктури міста.

Крім того, пунктом 11, розділу ІІІ протоколу наради під головуванням Прем’єра-міністра України Шмигаля Д.А. від 9 лютого 2023 року зобов’язано опрацювати питання щодо організації транспортного сполучення з віддаленими населеними пунктами з метою покращення доїзду населення до закладів охорони здоров’я та аптечних пунктів та облаштування приміщень та створення належних умов для забезпечення роботи медико-соціальних експертних комісій.

«Відповідно до пункту 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» забезпечення організації пасажирських перевезень на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі території Автономної Республіки Крим чи області покладається - на Раду міністрів Автономної Республіки Крим або обласні державні адміністрації. Враховуючи зазначене, Луцька міська рада не може втручатися в схеми руху міжміського та приміського транспорту та змінювати їх без погодження з ОДА», - повідомили в ОВА.

Крім того, відповідно до пункту 18 постанови Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» відкриття нового внутрішньообласного автобусного маршруту, який пролягає через територію обласних центрів та/або міст обласного значення, та/або міст районного значення, можливе лише за погодженням виконавчих органів міських рад цих міст.

У даному випадку Луцька міська рада погоджує маршрути при відкритті тільки нових маршрутів.

«Згідно з п. 28 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (далі – Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 місця зупинки автобусів приміських  маршрутів  на  території населених пунктів,  крім автостанцій,  погоджують виконавчі органи сільських, селищних і міських рад. Тобто, Луцька міська рада погоджує не напрямок руху чинного приміського маршруту, а лише зупинки і не наділена правом забороняти рух автобусів приміських та міжміських маршрутів вулицями міста», - повідомили в ОВА.

Натомість депутати, які підтримали це рішення кажуть, що мають законні підстави для ухвалення рішення про заборону. Приміром, саме міськрада визначає розташування зупинок громадського транспорту.

А депутатка Алла Доманська розповіла, що у місті потрібно змінювати філософію організації руху транспорту в містах — його там має бути якомога менше — перевага за громадським або велосипедами.

"На першому місці комфорт пішоходів. І якщо відразу не всі осягнуть переваги такого підходу (я й сама не відразу це змогла), то в перспективі результати будуть", - додала вона.

"Для таких автобусів (приміських і міжміських, ред.) мають бути ключові зупинки на в'їздах у місто та кінцева на автовокзалі, а для пасажирів — можливість з тих зупинок дістатися в будь-яку частину міста громадським транспортом", - зауважує Алла Доманська.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *