«Ми не гарантували безпеку полонених з Азовсталі», - Міжнародний комітет Червоного Хреста

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Ми не гарантували безпеку полонених з Азовсталі», - Міжнародний комітет Червоного Хреста
image
Оля Коновалова / 04.08.2022 / 0 Коментарів

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що він не гарантував безпеку українських захисників Азовсталі, які опинилися в російському полоні, а лише був «нейтральним посередником».

Про це йдеться в заяві МКЧХ, оприлюдненій на сайті організації.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках противника, оскільки це не в наших силах, - зазначили в МКЧХ. - Ми заздалегідь роз'яснили це сторонам. Обов'язок сторін конфлікту - забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно гарантувати безпеку й охорону військовополонених».

Зазначається, що представникам Червоного Хреста вдалося відвідати деяких військовополонених, «утримуваних сторонами», проте в них немає доступу до всіх бранців, зокрема тих, кого утримують в Оленівській колонії.

У МКЧХ також наголошують, що організація виступала в ролі «нейтрального посередника» для безпечного виходу військових з Азовсталі.

Після вибуху в Оленівці, унаслідок якого загинули українські полонені, Червоний Хрест надіслав запити до колонії щодо відвідання місць утримування, евакуації поранених та передачі медикаментів. Проте росія не відповіла на жоден із них.

Нагадаємо, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії №210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці задля встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червоного Хреста - перевірити всіх українських військовополонених.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *