Мийка, аптеки, медлабораторія та «свої»: кому Волиньрада дозволила не платити за оренду майна

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Мийка, аптеки, медлабораторія та «свої»: кому Волиньрада дозволила не платити за оренду майна
image
Наш Інсайдер / 02.12.2022 / 0 Коментарів

15 вересня Волинська обласна рада прийняла рішення № 18/46, яке має довгу нудну назву — «про деякі питання нарахування орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у період дії воєнного стану». Ним вона установила, що на період дії воєнного стану і до його завершення нарахування орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області не здійснюється для 7 орендарів.

Щоправда, дивує, що це зробили в час війни, коли катастрофічно важливо наповнювати бюджети, а частина з цих прохачів - підприємства, які теоритично отримують доходи, що мають дозволяти їм сплачувати без проблем оренду майна. Тим більше зараз обласна рада влаштувала цілу «кампанію» з критики податківців Волині і кажуть, що переймаються питанням наповненням бюджету регіону, проте в секторі їх відповідальність - місцевих податках - роблять ось так «послаблення». 

Тож редакція «Insider Media» поцікавилась у керівництва Волиньради на підставі чого і за які «заслуги» ці суб'єкти господарювання отримали «бонуси». У відповіді на запит за підписом голови Григорія Недопада нам відповіли, що таке рішення прийняли на підставі… звернення орендарів.

Також у Волиньраді констатували:

 

Тобто, можна зробити висновок, що в раді повірили авторам звернень на слово і навіть не перевірили або не уточнили в відповідних органів, чи мають ці юрособи змогу оплачувати оренду.

Хто ж ці орендарі, які отримали «пільги»:

  1. Громадська організація «Чарівний пензлик» (звернення від 7.03.2022 №1);
  2. ТОВ «Футбольний клуб «Волинь» (18.05.2022);
  3. ФОП Жупанюк Алла Юріївна (17.03.2022 №2);
  4. ФОП Шухман Олексій Геннадійович (18.04.2022);
  5. ТОВ «КАРКЛІН УКРАЇНА» (18.04.2022);
  6. ПП «Перша соціальна медична лабораторія «Ескулаб» (25.02.2022);
  7. Державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» (10.05.2022 №341/5).

Що цікаво, окремі прохачі – так, чи інакше пов'язані з політичною більшістю у Волиньраді. 

ГО «Чарівний пензлик» керує підприємиця і за сумісництвом – депутатці Луцької міської ради від партії «Свобода» Аллі Жупанюк. Знижку отримала і вона як ФОП, і її ГО.

Серед тих, хто просив не нараховувати орендну плату за користування майном спільної власності територіальних громад – виявився футбольний клуб «Волинь». І це – найбагатше підприємство у цьому списку, статутний капітал якого становить понад 120 мільйонів гривень. Ще у 2011 році футбольний клуб «Волинь» з усією своєю інфраструктурою перейшов до групи компаній, пов’язаних із відомим політиком та олігархом Ігорем Палицею. Очолює його - Євгенія Жуховицька.

І якщо пільги для цих юридичних осіб можна пояснити відсутністю доходів у час війни, то щодо наступних цього не скажеш.

Так, два звернення надійшло від Шухмана Олексія Геннадійовича, який є засновником ТОВ «КАРКЛІН УКРАЇНА». Він має кільканадцять підприємств, пов'язаних з автомийками, обслуговуванням авто та будівництвом. Сукупний капітал – понад 3 000 000 гривень.

«Перша соціальна медична лабораторія «Ескулаб» - належить двом львівянам: Сергію Дядюшко та Станіславу Луговському. Статутний капітал медичної компанії становить майже 4 000 000 гривень. Тим не менше – їхнє прохання задовольнили.

Також до обласної ради з таким проханням зверталось ДВТП «Волиньфармпостач» - дітище тієї ж Волинської обласної ради, яке володіє мережею з 78 аптек (дані станом на 2020 рік) в нашому регіоні.

__________________________________

Насамкінець зауважимо, що проєкт рішення у сесійну залу подали з порушенням Регламенту, без попередньої публікації на сайті ради, але бентежить не це, а те, що в рішенні не вказано, коли та на яких умовах «пільговий» період настає: після дня ухвалення рішення чи з дня оголошення воєнного стану, і як буде перераховуватися орендна ставка, якщо йдеться про другий варіант та інше. 

І, зрештою, чи можуть розраховувати на такі «пільги» інші орендарі комунального майна від Волинської облради? Адже, як бачимо, звернення надходили з березня по травень, і за цей час рада могла запропонувати скасування орендної плати іншим юрособам, проте чомусь це не зробила.

 

***Копія відповіді облради на наш інформаційний запит***

 

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *