На Тернопільщині священник будує Всеукраїнський храм-пантеон на честь загиблих воїнів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Тернопільщині священник будує Всеукраїнський храм-пантеон на честь загиблих воїнів
image
Іра Поліщук / 06.08.2022 / 0 Коментарів

У селі Лішня, що на Тернопільщині, священник Андрій Любунь будує Всеукраїнський храм-пантеон на честь загиблих воїнів у російсько-українській війні.

Храм розташовуватиметься біля зведеної 2014 року каплиці. На стінах у каплиці, а у майбутньому, у новозведеному храмі, замість образів святих - розміщені гранітні плити з іменами загиблих у російсько-українській війні.

Днями відбулася всеукраїнська проща для родин загиблих військовослужбовців.

Очолив богослужіння архиєпископ Православної церкви України Нестор.

За його словами, захід організовують шостий рік поспіль. Цього разу проща вперше тривала тільки один день.

"Ця проща завжди відбувалася три дні – 5,6,7. Сьомого на Успіння святої праведної Анни вона завершувалася. Ми старалися приділити за цих три дні багато уваги родинам військовослужбовців. Тут відбувалися екскурсії, концерти, духовні бесіди. Ми старалися, щоби рідні загиблих бійців хоч на кілька днів забули про горе, про свою втрату. Цьогоріч у зв'язку з повномасштабним вторгненням ми скоротили тривалість прощі. Крім цього, чимало родин повиїжджали за кордон", – сказав Андрій Любунь.

Помолитися за бійців приїхали три сотні людей із Західної України. У руках тримають портрети рідних, які віддали життя за незалежність.

Зінаїда Довбалюк – з Рівненської області. Привезла зі собою портрет чоловіка. Він загинув цього року в Запорізькій області від обстрілів градами.

"Він загинув 6 березня. Пішов на війну в перший день. Бригада 128 – Закарпаття. Він служив до того з 2019 року в цій бригаді. До нового року контракт закінчився, два з половиною роки був. А як війна почалася, він пішов знову. Йому мало виповнитися в листопаді 60 років. Але він не міг залишатися вдома. Це тяжко, дуже тяжко", – говорить жінка.

Наталія Якубовська приїхала з Кам'янця-Подільського. Також молиться за чоловіка. Його фото – на футболці. Він був добровольцем. Загинув біля Донецького аеропорту в 2015 році. Наталія каже, з Кам'янця-Подільського на прощу приїхали 16 людей.

"Нас – ціла команда. Я очолюю організацію сімей загиблих та поранених в АТО. І привезла сюди батьків, дружин, дітей помолитися за наших воїнів. Заради свого чоловіка, і не тільки заради чоловіка, а й за всіх хлопців і дівчат, які загинули, які зникли безвісти з 2014 року до сьогодні", – розповіла Наталія.

На прощу прийшла родина військового кореспондента Дмитра Лабуткіна. Він – родом з Кременеччини. Загинув під час боїв за Дебальцеве. Нині служить і його батько Віталій.

"Гордимося, звичайно, своїм сином-героєм, згадуємо тут всіх полеглих героїв цієї війни. Пам'ять про них буде завжди з нами, вони будуть завжди в наших серцях живими, ми повинні їх пам'ятати. Це потрібно для прийдешніх поколінь, щоби вони були патріотично вихованими, зростали на подвигах наших героїв. Вони повинні їх пам'ятати, не забувати", – сказав батько Дмитра Лабуткіна.

"У пам'ять Діми тато, його брат і племінник також пішли захищати Україну. На жаль, війна продовжується з 2014 року. Вони боронять нас, боронять нашу землю. Щира подяка всім військовим", – говорить Алла Лабуткіна.

Після літургії рідні загиблих і військові поклали квіти до пам'ятного хреста.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *