На утримання «Ягодина» витратять майже 16 млн грн

image
Назар Тарадюк / 11.10.2024 / 0 Коментарів

Комплексне утримання міжнародного пункту пропуску «Ягодин», що на кордоні з Польщею, замовила Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області.

Договір вартістю майже 16 мільйонів гривень уклали з київською фірмою «Гріффін сервіс». Поборотися за замовлення намагалося комунальне господарство з Ковельського району, але його меншу на 3,5 мільйона гривень пропозицію вирішили відхилити. Договір на утримання міжнародного пункту пропуску «Ягодин» уклали 17 вересня 2024 року, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області планувала витратити на утримання міжнародного пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ» 16,9 мільйона гривень. Аукціон з визначення підрядника відбувся 2 липня 2024 року. За його результатами 17 вересня уклали договір з київським товариством «Гріффін сервіс», а вартість контракту склала 15,94 мільйона гривень. 

Згідно з умовами договору, підприємство має щоденно прибирати приміщення, раз на місяць проводити вологе протирання всередині приміщень пункту пропуску та два рази на рік мити вікна. Також фірма повинна надавати послуги з прибирання та благоустрою території. Йдеться, в тому числі, про поливання клумб і підстригання газонів. Передбачається й комплексне обслуговування інженерних систем і будівель прикордонного пункту. Окрім того, замовлення включає надання послуг з поточного і дрібного ремонту будівель, надання послуг зі столярних робіт тощо

Фактична площа приміщень, які має обслуговувати підприємство – 2 891 квадратний метр, а загальна територія пункту пропуску – 6,9 гектара. 

Надавати послуги утримання товариство «Гріффін сервіс» має впродовж десяти з половиною місяців (за контрактом це – з 18 вересня 2024 року до 1 серпня 2025-го). 

Єдиним конкурентом «Гріффін сервіс» на торгах було комунальне господарство «Рівне» з Ковельського району, яке запропонувало за свої послуги менше на 3,57 мільйона – 12,36 мільйона гривень. Це комунальне господарство розташовується у селі Рівне, зокрема, поряд з міжнародним пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ», і спершу саме воно претендувало на отримання замовлення.

12 липня, після усунення підприємством невідповідностей в тендерній пропозиції, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області ухвалила рішення про визначення КГ «Рівне» переможцем закупівлі та оголосила про намір укласти з ним договір. Однак представники ТОВ «Гріффін сервіс» знайшли інші порушення в документації конкурента і 17 липня подали скаргу до Антимонопольного комітету України. У ній прохали встановити порушення процедури закупівлі і зобов’язати замовника визнати пропозицію господарства «Рівне» такою, що не відповідає вимогам тендерної документації. А 25 липня антимонопольники видали рішення, яким зобов’язали держструктуру скасувати протокол про перемогу у тендері комунального господарства з Ковельщини. 

В Антимонопольному комітеті, серед іншого, встановили, що ковельське підприємство у складі пропозиції вказало менший обсяг робіт з прибирання чоловічого туалету, ніж вимагав замовник. Окрім того, у складі пропозиції КГ «Рівне» був відсутній, зокрема, перелік основних матеріальних ресурсів в форматі PDF та Microsoft Excel. До того ж надані підприємством свідоцтва про реєстрацію техніки не були завірені належним чином власником – Рівненською сільською радою.

Тож у серпні Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області скасувала рішення про визначення переможцем комунального господарства «Рівне», натомість переможцем згодом визнала «Гріффін сервіс». 

Втім, наразі відомо, що 9 жовтня 2024 року перевірку цього тендеру розпочала Державна аудиторська служба України. 

За даними аналітичної системи YouControl, фірму-підрядника «Гріффін сервіс» заснували у 2013 році. Щонайменше з 2016 року власником і директором компанії є Максим Каримов. У 2017-2021 роках він також був керівником столичного підприємства «Холд Сервіс» з основним видом діяльності – загальне прибирання будинків. Згаданим підприємством володіє В’ячеслав Реуцький, який водночас є бізнес-партнером Віталія Опанасюка у товаристві ВНВП «Група компаній Гріффін». Ця група компаній займається клінінгом, технічним обслуговуванням та благоустроєм територій. 

ТОВ «Гріффін сервіс» з 2015 року отримало замовлень на близько 307 мільйонів гривень, а сума виграних закупівель у 2024-му перевищила 30 мільйонів. Угода на послуги з комплексного утримання міжнародного пункту пропуску через державний кордон «Ягодин-Дорогуськ» стала для підприємства найдорожчою в цьому році. 

Слід додати, пункт пропуску «Ягодин» (з польської сторони – «Дорогуськ») є найпотужнішим пунктом пропуску на західному кордоні України, що розташований на трасі міжнародного значення М-07 Київ-Ковель-Ягодин. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *