На Волині батьки проти закриття сільської школи, в якій немає укриття

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині батьки проти закриття сільської школи, в якій немає укриття
image
Оля Коновалова / 12.07.2022 / 0 Коментарів

У Зимнівській громаді мізкують, як організувати навчальний процес у школі села Селець, яка не має укриття, адже на період воєнного стану це — обов'язкова умова для проведення очної форми навчання.

Цю проблему днями обговорювали на громадських слуханнях пише БУГ.

Участь в обговоренні взяли вчителі, які працюють в цьому навчальному закладі, батьки школярів, голова громади В’ячеслав Католик, староста Селецького старостинського округу Ольга Антонюк, представниця управління освіти Зимнівської громади Юлія Степанюк та представники сільської ради.  

Представники обласного управління освіти пояснили, що згідно з вимогами профільного Міністерства якщо в освітньому закладі немає укриття, бомбосховища чи підвалу — навчання можливе лише в дистанційній формі.

А школа в селі Селець якраз не має безпечного місця сховку, в разі ракетного удару. 

Голова громади В’ячеслав Католик запропонував два варіанти: тимчасове призупинення роботи навчального закладу і відвезення дітей шкільним автобусом до опорної школи в Зимному, або дистанційне навчання.

"Ми можемо організувати перевезення дітей шкільним автобусом до опорного навчального закладу в Зимному. Там є підвальне приміщення, обладнане усім необхідним для тривалого перебування, а його площа дозволяє перебування там такої кількості учнів і вчителів. В іншому випадку діти змушені будуть навчатись дистанційно”, – наголосив Католик.

Батьки, своєю чергою гостро сприйняли пропозицію закриття школи, навіть, якщо й тимчасове. Люди пропонували, замість возити дітей до іншого села, збудувати укриття біля школи, але голова громади пояснив, що наразі збудувати підвальне приміщення, або ж укриття практично неможливо. Адже йдеться про величезні кошти, яких в місцевому бюджеті немає, та й держава наразі не передбачає таких видатків. До того ж навіть немає необхідної проєктно-кошторисної документації.

Зрештою люди одноголосно виступили проти призупинення навчання в місцевій школі.

Як згодом повідомив очільник Зимнівської громади В’ячеслав Католик у коментарі БУГу, остаточного рішення про долю школу у селі Селець ще не прийняли. Якщо батьки будуть категорично проти переходу в Зимнівську школу, то учні навчатимуться дистанційно. Проте є вже батьки, які написали заяву про переведення на навчання своїх дітей. Вчителям із Селецької школи запропонують роботу у Зимнівському ліцеї. Дітей довозитиме шкільний автобус, який планують закупити.

Директорка Зимнівського ліцею, яка водночас опікується навчальними закладами громади, Юлія Степанюк розповіла журналістам, що до початку війни школу в селі Селець відвідували 65 учнів. З початком воєнних дій, за кордон переїхали 7 учнів, чи повернуться вони, наразі не відомо. Заяви про перехід своїх дітей у Зимнівський ліцей уже написали 35 батьків. Крім цього у Селецьку школу не записалось жодного першокласника. Тож, ймовірно, навчання у школі в Сельці призупинять, а дітей звідти та з Чесного Хреста довозитимуть шкільним автобусом, який планують закупити.

Чи відновлять навчання в даній школі із закінченням війни, буде залежати від того, чи назбирають потрібну кількість учнів.

Для розв’язання питання, планують провести повторні громадські слухання.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *