На Волині планують кластерний розвиток. ФОТО

image
Віктор Гордійчук / 27.01.2023 / 0 Коментарів

У Ковелі відбувся регіональний економічний форум «Кластерний розвиток Волині».

Про це повідомляє Волинська обласна рада у фейсбуці.

Мета форуму – напрацювати рекомендації для виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо кластеризації виробничих систем регіону.

Так, за словами тимчасового виконувача обов’язків директора Агенції регіонального розвитку Волині Валерії Гончаренко, в Україні немає документу, який би окреслював напрямки промислової стратегії – дія останнього закінчилась в 2020 році. Тож громадам доводиться самим вирішувати, які у них сильні сторони та позиції, які напрямки промисловості доцільно розвивати на свій території та як залучати інвесторів. Так виникла ідея створити інноваційний агрокластер «Західне Полісся» на базі Ковельського району.

«До цього кластеру входять 14 громад, де проживає 135 тисяч населення. Перед тим, як почати працювати в напрямку пошуку інвесторів та бізнес-пропозицій, голови громад повинні провести два види досліджень. Перше - кластерного потенціалу, яке дозволить визначити та прорахувати на якій території має бути завод, підприємство чи будь-що інше. Друге - агроресурсного матеріалу. Важливо, аби кожен голова громади мав дослідження ґрунтів і води на підпорядкованій території, знав де що можна вирощувати, а де випасати худобу. Ці дані дозволяють скласти бізнес-план або пропозицію для інвесторів», - зазначила Валерія Гончаренко.

Вона наголосила, що в Європі нараховується близько 3 тисяч кластерів, а це 40% робочих місць і 87% всіх патентів, які створюються в ЄС. Тобто кластери є рушіями інновацій, локомотивом економічного розвитку регіонів та росту економіки в цілому.

«Війна триває, але ми готові до роботи. За останні десятиліття показали, що в нас є господарі, є родючі землі, ми впевнено рухаємося до того, щоб нарощувати наші потужності, - наголосив голова облради Григорій Недопад. - З приємністю хочу відзначити, що Волинська Агенція регіонального розвитку перезавантажилася і вже допомагає нашим громадам залучати бізнес та інвесторів з тим, аби запрацював повний цикл, щоб тут вирощували, переробляли та зберігали».

В свою чергу народний депутат В’ячеслав Рубльов переконаний, що на рівні області наші громади повинні набувати чим більше закордонних партнерів та об’єднуватись задля амбітних цілей. Як приклад наводить меморандум про співпрацю між трьома громадами – Доросинівською, Рожищенською та Копачівською, які домовились спільно розвивати освітні і медичні заклади на території цих ТГ.

«Волинь має чудові перспективи для розвитку: це і близькість до кордону, розвинена автотранспортна і залізнична інфраструктура та два пункти пропуску, які дозволяють максимально швидко провести зустрічі із закордонними партнерами. Тому давайте разом працювати над умовами для створення і розвитку прибуткових бізнес-структур, які приноситимуть гроші в бюджети ваших громад, - каже Вячеслав Рубльов. - Кластеризація дає можливість робити додану вартість до будь-якого продукту. Адже ми стаємо не просто виробниками чи постачальниками продукції, але й створюємо нові робочі місця. Тому ми маємо говорити про перспективи і розвивати Волинський регіон».

Як зазначила голова Ковельської районної адміністрації Ольга Черен, за останній місяць в районі значно зросла кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців. А отже, це свідчить про те, що бізнес хоче працювати, може створювати нові робочі місця і шукає для цього можливості. І головне завдання влади – допомогти їм у цьому.

Читайте також: Не платив податки: на Волині підприємець заборгував мільйони гривень.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *