На Волині знову можна купувати та продавати нерухомість

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині знову можна купувати та продавати нерухомість
image
Оля Коновалова / 19.05.2022 / 0 Коментарів

Віднедавна на Волині відновили можливість купувати та продавати нерухомість, адже з перших днів після повномасштабного вторгнення більшість державних реєстрів закрили.

Про це Суспільному розповіла начальниця відділу з питань нотаріату у Волинській області Ольга Панасюк.

З її слів, від початку воєнного стану в України з метою безпеки були закриті державні реєстри. Відтак, договори купівлі продажу нотаріуси не могли засвідчувати.

Як нині працює ринок нерухомості

З початку травня доступ до частини державних реєстрів був відновлений. Його відновили на певній частині території України, яка не перебуває в тимчасовій окупації та де не тривають активні бойові дії, — говорить Ольга Панасюк.

З її слів, наразі 122 державних та приватних нотаріусів зі 142, які працюють на Волині, мають доступ до цих державних реєстрів та можуть засвідчувати договори купівлі-продажу нерухомого майна.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ринок нерухомості на Волині: яка ситуація з житлом у воєнний час

У своїй роботі нотаріуси керуються постановою Кабінетів Міністрів України "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану", до якої були внесені зміни.

Які виникають проблеми при купівлі-продажі нерухомого майна

Наразі не всі реєстри є відкритими. Зокрема, закриті реєстри земельного кадастру, а це означає, що купити приватний будинок і внести відповідні зміни про право власності на земельну ділянку неможливо, — говорить голова Волинського регіонального відділення фахівців з нерухомості України Ростислав Ганейчук.

Також наразі не працюють доступи до реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання. Ростислав Ганейчук каже: відтак при купівлі квартири на вторинному ринку, нові власники не можуть там зареєструватися, а попередні — виписатися.

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *