На Волині товаропотік сільськогосподарської продукції зріс у 19 разів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині товаропотік сільськогосподарської продукції зріс у 19 разів
image
Назар Тарадюк / 29.08.2023 / 0 Коментарів

Волинська митниця взяла участь у виїзному засіданні Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Під час комітетських слухань розглядали питання про логістичні шляхи експорту вітчизняної агропродукції суходолом в умовах воєнного стану, - інформують на сторінці митниці.

Керівник митниці Юрій Іваськів інформував, що у 2022 році порівняно з попереднім періодом товаропотік с/г продукції через автомобільні чи залізничні пункти пропуску на Волині збільшився у 19 разів, а кількість оформлених митними постами продовольчих товарів (1-24 груп УКТ ЗЕД) в режимі "експорт" зросла у 10 разів.

Однак Волинська митниця впоралася зі значним ростом навантаження за рахунок оперативно вжитих заходів з оптимізації часу проведення митних процедур, перерозподілу особового складу, спільних з прикордонниками та польською стороною експериментальних проєктів пропуску транспортних засобів.

Щодо болісного для усіх аграріїв-експортерів питання роботи польських ветеринарів, митниця у межах своєї компетенції неодноразово піднімала його під час міжнародних зустрічей на різних рівнях. Однак зрештою польська сторона заявила про неможливість прискорення цих видів державного контролю через суперечності із законодавством Європейського Союзу. Визначені види контролю можуть здійснюватись виключно на кордоні. Як наслідок, цьогоріч у серпні в середньому за добу до "Дорогуська" з "Ягодина" приймали 625 вантажівок, з них з товарами продовольчих груп - лише 43. Зважаючи на той факт, що всі товари зернової групи, в тому числі технічне зерно, направляються митними органами РП для проходження ветеринарного контролю, а дослідження зразків продукції триває протягом 2-3 діб, авто з цією категорією товарів очікують на перетин "Ягодина" в окремій електронній черзі.

Також Юрій Іваськів нагадав волинським виробникам с/г продукції про нові вимоги Митного кодексу, які набудуть чинності 7 листопада цього року. Він рекомендував усім не зволікати та уже оформляти митні спрощення в NCTS або статус авторизованого економічного оператора (АЕО). Це дозволить аграрному бізнесу експортувати продукцію на європейський ринок без обов'язкового пред'явлення товару митниці.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *