Ніхто з волинських нардепів від «За Майбутнє» не голосував «За» ратифікацію Стамбульської конвенції

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Ніхто з волинських нардепів від «За Майбутнє» не голосував «За» ратифікацію Стамбульської конвенції
image
Оля Коновалова / 21.06.2022 / 0 Коментарів

В понеділок, 20 червня, Верховна Рада більшістю голосів народних депутатів ухвалила дуже важливе рішення — ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Це рішення важливе одразу з кількох причин, адже Стамбульська конвенція — це міжнародна угода Ради Європи та перший міжнародний законодавчий акт, що передбачає захист прав жінок.

Водночас ратифікація документа Ради Європи вважається хорошим сигналом напередодні саміту ЄС, на якому вирішуватиметься доля надання Україні статусу кандидата у члени блоку.

Та все ж були й ті народні обранці, хто не підтримав цей законопроєкт.

Зокрема, серед нардепів від Волині «За» проголосував лише Валерій Стернійчук.

Натомість Палиця Ігор Петрович  та Степан Івахів - не голосували

Ірина Констанкевич та Вячеслав Рубльов були відсутні.

А от Ігор Гузь проголосував «Проти».

Довідка:

Ціль Стамбульської конвенції – зробити так, щоб жінки були захищені від усіх форм насильства та дискримінації, боротися за рівність між жінками й чоловіками, розробляти політику та заходи для захисту всіх жертв насильства й надання їм допомоги. 

Стамбульська конвенція передбачає кримінальну відповідальність за насильство над жінками. Це стосується сексуального, психологічного й фізичного насильства, а також переслідувань, каліцтва жіночих геніталій і примусових дій щодо шлюбу, аборту та стерилізації.

Чому це важливо

Головне – випадки домашнього насильства в Україні ростуть з кожним роком. У 2020 році зі 211 362 звернень – понад 180 000 надійшли від жінок, понад 27 000 від чоловіків і понад 2500 від дітей.

У 2021 році про домашнє насильство заявили на 56% більше громадян України, ніж у 2020 році.

«Але ж в Україні є законодавство, що захищає від домашнього насильства!» – скажете ви. Це правда. Законодавство України частково побудоване на нормах Стамбульської конвенції. 

Проте досі домашнє насильство підпадає під два законодавства – адміністративне й кримінальне. За перший випадок домашнього насильства кривдник отримає штраф 10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 30-40 год виправних робіт, або до 10 діб адміністративного арешту.

Повторне правопорушення протягом року – штраф 20-40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 40-60 год виправних робіт, або 15 діб адмінарешту. 

Якщо штрафи й виправні роботи не зупинили кривдника, і насильство стало систематичним, йому загрожують 150-240 год громадських робіт, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення – до 2 років.

На противагу, Стамбульська конвенція передбачає лише кримінальну відповідальність за домашнє насилля.

Ще одним важливим аргументом «за» ратифікацію є євроінтеграція України. Адже Стамбульська конвенція – частина домовленостей з ЄС щодо надання Україні статусу кандидата.

Що далі

В Україні не було спеціалізованих служб для підтримки постраждалих від сексуального насильства. Після ратифікації такі центри стануть обов’язковими.

Базові принципи конвенції:

  • кримінальне переслідування правопорушників;

  • захист постраждалих;

  • запобігання насильству;

  • скоординована політика влади щодо протидії насильству.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *