Перші перейшли на новий календар: село на Волині відсвяткувало Різдво

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Перші перейшли на новий календар: село на Волині відсвяткувало Різдво
image
Назар Тарадюк / 26.12.2022 / 0 Коментарів

Православна парафія пророка Іллі, що в селі Копачівка, вперше гуртом відзначала Різдво 25 грудня. До цього, ділиться настоятель храму, йшли не один рік. Втім, важливо було досягнути розуміння з боку вірян і їх підтримки.

Про це пише ВСН з посиланням на сюжет 12 каналу.

«Ми провели в парафії пояснення, як відрізняються календарі, в чому суть питання… Війна стала останньою краплею. Мій син у полоні, серце болить за наших дітей, які кладуть своє життя, здоров’я за нас з вами», – каже настоятель храму Анатолій Заремба.

На початку грудня прихожани таку ініціативу одностайно підтримали, тому релігійна громада офіційно звернулася з відповідним проханням до митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який зробив подання на Священний синод. 

«Люди обізнані з усією необхідною інформацією і люди зробили свій свідомий вибір», – розповіла прихожанка храму Віра. 

Не лише Різдво прихожани цього храму відзначатимуть раніше. До слова, у новоюліанському календарі всі церковні свята і присвятки крім Великодніх і прив’язаних до них, а також пости, окрім великого, дні ангела, зміщуються на 13 днів раніше юліанського. Різдвяне богослужіння 25 грудня стало своєрідним почином для парафіян у Копачівці. До того ж релігійна громада пророка Іллі стала першою на Волині, яка вирішила жити за новоюліанським календарем. 

«Я як патріот своєї країни, пишаюся тим, що моя церква здобула, на мою думку, найвищий духовний рівень», – каже прихожанин Микола.

Віряни кажуть, відзначати Різдво 25 грудня дещо незвично. Втім радіють, що і в цьому плані від'єднуються від традицій ворога і таким чином стають частинкою, як то кажуть, цивілізованого світу. Адже православна спільнота давно живе за григоріанським календарем, який вважається більш точним та доцільнішим. 

Священник зізнається, перед початком богослужіння дещо хвилювався. Усі хвилювання розвіялися, коли отець Анатолій вперше вийшов до парафіян. Побачив, каже, не лише місцевих, а й жителів сусідніх сіл. 

«На Пасху минулого року і цьогоріч не було стільки людей, як було цього року на Різдво», – розповів священник. 

«Ми зайшли у храм і побачили дуже багато людей, всі підспівують, всі розуміють, про що йдеться. Була дуже приємна атмосфера», – поділився прихожанин Микола.

Нагадаємо, у кафедральному соборі Луцька відбулася святкова служба на Різдво 25-го грудня - на нього прийшли сотні людей.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *