Підземні смітники для Луцька за 91 млн: все, що відомо

image
Еля Коротинська / 22.06.2023 / 0 Коментарів

Виконавчий комітет Луцької міської ради 21 червня погодив новий проєкт Програми оновлення локацій збору побутових відходів на території Луцької міської територіальної громади на 2023-2025 роки.

В рамках цієї програми планується облаштування нових центрів управління відходами, облаштування та капітальний ремонт майданчиків, на яких розташовані контейнери для збору сміття, а також – встановлення підземних контейнерів.

«Підземні контейнери для збору побутових відходів значно спростять процес збирання відходів, а також оптимізують логістику їх вивозу. Це практичне та екологічне рішення, яке допоможе позбавитись неприємних запахів біля місць збору відходів, зберегти естетичний вигляд локацій збору відходів. Заходи програми щодо оновлення локацій, у тому числі встановлення підземних контейнерів для побутових відходів з визначенням місця їх розташування відповідно до діючих норм та вимог, а також облаштування центрів управління відходами, покращать санітарно-епідеміологічний стан і благоустрій територій, сприятимуть поліпшенню естетичного вигляду житлових зон громади», - йдеться на сайті Луцької міської ради.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього 91 300 000,0 грн.

Вже цьогоріч у планах міської влади відкрити ще два центри сортування сміття. Також вже визначено першу локацію, де буде встановлено підземні смітники у дворі одного багатоквартирного будинку. Цю тему активно обговорювали під час попередньої, чергвоої 45-ї сесії міської ради. Саме 31 травня 2023 року, депутати прийняли рішення «Про внесення змін до Програми фінансової підтримки ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» на 2022-2024 роки». Зокрема, у мерії додатково включили 20 мільйонів гривень витрат на проведення капітального ремонту контейнерних майданчиків для сміття та на облаштування сміттєвих контейнерів. Цим питанням зацікавились депутати від Громадянського руху «Свідомі».

«Згідно з програмою впродовж наступних двох років планують відремонтувати контейнерні майданчики для збору сміття на 20 мільйонів гривень. Хочу уточнити, мова йде про облаштування підземних майданчиків чи надземних. Якщо перше, то за якими адресами планується їх облаштувати спочатку, і скільки їх буде загалом?» – поставив питання Тарас Шкітер.

Директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Володимир Марценюк повідомив, що мова йде про облаштування контейнерів підземного збору побутових відходів, а облаштовуватимуть їх біля будинків, в яких відбувається ремонт.

Ігор Поліщук ще тоді анонсував: вже на наступну сесію Луцькради розроблять окрему програму встановлення таких контейнерів. За його словами, вулиця Кравчука – одна з перших отримає новенький сміттєзбірник.

«Має масу переваг встановлення саме підземних контейнерів для сміття. Одна з перших прибудинкових територій, де буде встановлено – це на вулиця Кравчука поруч зі сквером Героїв Майдану. З мешканцями зустрічалися і презентували проект. Мешканці дуже схвально відреагували на це. Ми плануємо в усіх прибудинкових територіях, які сьогодні знаходяться в пристойному нормальному стані встановлювати такі підземні сміттєві контейнери. Поступово, коли приймемо програму ми будемо бачити яку кількість в рік скільки таких сміттєвих контейнерів ми будемо встановлювати», - ще 31 травня розповідав Ігор Поліщук під час обговорення питання про внесення змін до програми.

Більше того, мер запевнив, що по вартості встановлення підземних контейнерів коштує стільки само, або навіть менше, аніж наземних.

«Хочу сказати, що по вартості ми попередньо розраховували, встановлення підземних контейнерів, які по ємності дорівнює наземним, виходить так само, або навіть дешевше. Тому що сьогодні підземний сміттєвий контейнер коштує орієнтовно 130-140 тисяч гривень ємністю 5 м.куб. плюс встановлення 50-60, можливо й дорожче. Тобто орієнтуємось на 200 000 грн. А разом 5 сміттєвих контейнерів ємністю 0,9 м.куб. коштує кожен по 18 тис.грн. Під них треба облаштувати контейнерний майданчик викласти з бруківки, це ще орієнтовно 20 000 грн і зробити металеве накриття – ми виходимо на тих самих 200 000 гривень. Але ефект зовсім інший», - запевнив мер Луцька Ігор Поліщук.

У міськраді з ідеєю не забарились і вже на чергове засідання виконкому підготували відповідну програму.

Варто зауважити, що про встановлення підземних сміттєвих контейнерів у Луцьку говорять ще з 2019 року. Перший підземний смітник встановили на території житлового комплексу «Супернова», а вже за місяць – у ЖК «Яровиця».

Ініціатива пішла від забудовників, та нею вміло скористалась місцева влада. Так, у листопаді 2021 року міський голова Ігор Поліщук дав вказівку департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами не надавати жодних нових дозволів на будівництво без зобов’язання облаштовувати підземні смітники на своїй території.

«У 2021 році про проблему збору сміття соромно говорити. Забудовники зводять нове житло, продають квартири, а люди потім не мають де поставити смітники. Це нонсенс у наш час. Нині є сучасні технології», - наголосив він та дав вказівку департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами не погоджувати жодної документації, не видавати містобудівних умов забудовникам, поки вони не передбачатимуть будівництво підземних сміттєвих контейнерів.

Однак це мова йде про підземні контейнери для збору сміття на території новобудов і сучасних ЖК. Інша справа – їх облаштування на території спальних кварталів чи багатоквартирних житлових будинків. Ще 3 роки тому у мерії розповідали, що перші підземні смітники встановлять на вулиці Гулака-Артемовського, біля будинку №13, де стоїть близько десяти звичайних контейнерів, біля яких часто безлад. Натомість там поставлять два підземні баки.

Один такий – заміняє п’ять звичайних баків і при цьому виглядає, як невеликий «парковий» смітник. Щодо місткості, то підземний бак має об’єм 5,5 метра кубічних, тоді як наземний – 1,1. Ще одна перевага – віддалений моніторинг заповнення. На самих баках є датчики, що живляться від сонячної енергії. Якщо контейнер переповнений, комунальникам приходить сповіщення. Вони точно знають, коли потрібно їхати забирати сміття.

«Ми розробили проект. Шукаємо підрядника, який може це втілити», - розповідав Юрій Крась в інтерв’ю для «Першого».

Ще у 2019 році чиновник розповідав, що один підземний контейнер коштує 180 тисяч гривень. Разом зі встановленням та облаштуванням майданчика два обійдуться у півмільйона гривень.

Також знадобиться і нове обладнання для вивозу сміття. У 2019-му, коли у місті встановили декілька перших таких підземних контейнерів для збору сміття -  «Луцькспецкомунтранс» одразу ж придбав для них новий автомобіль, вартістю 1,85 мільйона гривень.

На випадок, якщо перший сміттєвоз зламається, підприємство взяло в оренду ще один спеціальний автомобіль-маніпулятор.

Зрештою, ані під час виділення 20 мільйонів гривень на діючу програму, ані під час прийняття нової, ніхто не спромігся назвати точну вартість такого підземного сміттєвого контейнера та його встановлення. Тим не менше, виділивши кілька тижнів тому на ці потреби 20 мільйонів гривень, та прийнявши нову програму яка потребує 91 млн грн фінансування – можна очікувати, що вже на найближчій сесії вчергове переглядатимуть видатки з бюджету на встановлення підземних сміттєвих контейнерів. Згідно програми, на облаштування та утримання центрів управління відходами протягом 2023-2025 рр. планують витратити 9 000 000 грн. 100 000 грн – на інформаційну підтримку.

А все решта – на оновлення, облаштування локацій, у тому числі капітальний ремонт контейнерних майданчиків для збору побутових відходів, розробку проєктно-кошторисної документації, встановлення, обслуговування, тощо. Тож навіть за приблизними підрахунками, якщо встановлення 1 такого контейнеру вартує 200 000 грн, як запевняє мер Ігор Поліщук, то за 81 млн грн можна встановити 411 таких підземних сміттєзбірників. При тому що в Луцьку нині обслуговується 297 контейнерних майданчиків загального користування, на яких встановлено - 1608 контейнерів.

Тож якщо 1 підземний контейнер для збору сміття заміняє 5 наземних – завдяки програмі до кінця 2025 року такими новими сучасними смітниками мало б бути покрите усе місто.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *