Польща планує повне закриття кордону з білоруссю

image
Назар Тарадюк / 24.06.2024 / 0 Коментарів

Польща розглядає можливість повного закриття прикордонних переходів із білоруссю, наслідуючи приклад Фінляндії.

Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорські заявив в ефірі TVN24, що такі заходи обговорюються у зв'язку з діями білорусі, - інформують у Центрі національного спротиву.

За його словами, питання закриття кордонів буде ретельно проаналізовано на предмет його впливу на польську економіку. білорусь продовжує чинити тиск на Польщу за допомогою нелегальних мігрантів. Тільки 20 червня мігранти намагалися перетнути кордон 20 разів. Нещодавній інцидент, унаслідок якого загинув польський військовослужбовець Матеуш Сітек, загострив ситуацію.

білорусь не тільки не надала допомогу в затриманні винного, а й відповіла звинуваченнями. У світлі цих подій, Президент Польщі Анджей Дуда прибув з офіційним візитом до Китаю, щоб обговорити з головою КНР Сі Цзіньпіном ситуацію на кордоні з білоруссю.

Важливими аспектами візиту є питання безпеки та економічні відносини, включно з торгівлею. Дуда зазначив, що гібридна атака білорусі на польський кордон є частиною загальної нестабільності в Європі, пов'язаної також із російською агресією в Україні. Один із ключових елементів обговорень - китайська ініціатива "Пояс і шлях", що передбачає створення транспортних коридорів для доставляння китайських товарів до Європи сушею. Один із таких маршрутів проходить через білорусь, і його функціонування ускладнюється через поточні події на польсько-білоруському кордоні.

Дуда має намір обговорити це питання з китайським лідером, оскільки Китай підтримує традиційно дружні відносини з білоруссю. Візит Дуди до Китаю також передбачає зустрічі з прем'єром Лі Цянем і головою Постійного комітету китайського парламенту Чжао Леєм. Основна увага буде приділена питанням двосторонньої торгівлі, безпеки та відносинам Китаю з Європою.

Дуда також візьме участь у Всесвітньому економічному форумі в Даляні та польсько-китайському економічному форумі в Шанхаї.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *