Польські перевізники перенесли день блокади кордону

image
Назар Тарадюк / 02.11.2023 / 0 Коментарів

Польські перевізники планують зупинити рух вантажівок через кордон з Україною з понеділка, 6 листопада.

Про це повідомив співголова блокади, організатор протесту поблизу пункту пропуску "Краківець-Корчова" Томаш Борковський у коментарі "Укрінформу".

Раніше ми інформували, що польські перевізники планують проведення тривалої акції, яка може розпочатися з 3 листопада у напрямку пунктів пропуску «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська-Хребене». Ускладнення руху можливе як на в’їзд до Польщі, так і на виїзд.

Одна з головних вимог перевізників - повернення дозвільної системи для українських компаній. Крім того, вони вимагають створити окрему чергу для порожніх вантажівок, а також окрему чергу для автомобілів із європейською реєстрацією.

Зараз водії порожніх фур змушені очікувати на кордоні по 10-12 діб.

Якщо вимоги не виконають, протестувальники погрожують повністю заблокувати рух вантажівок на кордоні, за винятком гуманітарної та воєнної допомоги.

Нагадаємо, польські протестувальники заявляють про готовність тримати блокаду до двох місяців. Перелік їхніх вимог чималий. Частина з них мають технічний характер, проте інша частина стосується принципових, засадничих для України речей. Ключова вимога – повернення системи видачі дозволів для роботи в ЄС українських перевізників.

Після початку повномасштабної війни з рф Євросоюз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки і на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року.

Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему. Ще одна вимога -  посилення правил перевезень за ЄКМТ, сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту. Київ планує обговорювати це питання не лише з владою Польщі, а й з Єврокомісією.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *