Понад 8 тисяч чоловіків хотіли незаконно виїхати за кордон із початку воєнного стану

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Понад 8 тисяч чоловіків хотіли незаконно виїхати за кордон із початку воєнного стану
image
Оля Коновалова / 10.09.2022 / 0 Коментарів

Більш як 8 тисяч чоловіків, які за віком підлягають призову під час мобілізації затрималиприкордонники за спробою незаконного перетину кордону від початку воєнного стану.

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Понад 5,6 тисячі з цих порушників прикордонники зупинили поза пунктами пропуску. Решта намагалися злукавити на паспортному контролі.

Попри те, що спроба незаконного перетину держкордону карається в адміністративному порядку, чимало ухилянтів та їхніх помічників вдаються до супутніх кримінальних правопорушень.

Так, із початку повномасштабної війни зафіксовано 245 марних спроб підкупу прикордонників, під час яких чоловіки пропонували хабарі на загальну суму понад 3,8 мільйона гривень.

У ДПСУ нагадують, що підкуп посадовця — це кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 369 ККУ (позбавлення волі до десяти років із можливою конфіскацією майна).

Також за матеріалами співробітників оперативно-розшукових підрозділів ДПСУ розпочато понад 1 450 кримінальних проваджень, з яких:

  • за незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 ККУ) — понад 270;
  • за підроблення документів та використання підроблених документів (ст. 358 ККУ) — 1 160;
  • за ухилення від призову (ст. 336 ККУ) — 17.

Майже 600 людям оголосили підозри у вчиненні цих злочинів та приблизно 200 вже притягнуто до кримінальної відповідальності.

У ДПСУ наголошують, що на період дії правового режиму воєнного стану виїзд за межі держави українців чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, за винятком деяких категорій людей.

Там зауважують, що неодноразово ухилянти ставали жертвами криміналітету. Деякі з них поплатилися чималими коштами, а були й такі, хто гинув у річках і горах під час спроб порушення кордону.

На державному кордоні нині посилені заходи, спрямовані на протидію протиправній діяльності, додали у Держприкордонслужбі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *