Сільська дорога на Волині - у ТОПі тендерів тижня

image
Назар Тарадюк / 07.08.2023 / 0 Коментарів

58 тисяч повідомлень про закупівлі на 12,65 млрд грн оприлюднили в системі «Прозорро» з 30 липня по 5 серпня.

На ремонти доріг провели тендери на 1,18 млрд грн (9% від усіх закупівель), - пише видання «Наші гроші».

Днями президент Володимир Зеленський сказав:

«Люди бачать, хто займається бруківкою замість допомоги воїнам, хто витрачається на ботоферми замість дронів для фронту, хто вкладається в наближені фірми, а не в реконструкцію лікарень та реабілітацію воїнів. Пріоритет номер один — це оборона, захист держави і людей. Впевнений, всі на місцях це почули».

Коли йдеться про наше біологічне виживання – не до зручностей. «Не до жиру – бить би живу».

Однак чи всі ремонти доріг можна вважати життєво необхідними, або навпаки абсолютно непотрібними? Давайте розглянемо це на прикладі найбільших закупівель всієї країни цього тижня.

На четвертому місці – ремонт під’їзної дороги до смт Хорошеве у передмісті Харкова вартістю 212 млн грн. Роботи велись ще задовго до укладення тендерної угоди 1 серпня. Бо ще на початку липня обласна військова адміністрація виклала фотозвіт про вже проведене асфальтування частини дороги.

При цьому село не було в окупації. У липні рашисти обстріляли його, «калібр» потрапив у один з будинків у садовому товаристві. Його керівниця повідомила, що «Тут немає військових об’єктів. Тут бабусі та дідусі помідори вирощують. Немає причини бити, звичайна житлова інфраструктура».

На п’ятому місці ремонт сільської дороги між селами Широке та Бужани у глибинці Волинської області вартістю 159 млн грн. Звісно, це взагалі не про фронт, бо тут лише півсотні кілометрів до кордону з Польщею. І це не про військові трафіки від кордону. Тут люди ще до вторгнення створили петицію про ремонт дороги, бо на ній був знищений асфальт. І ось довоєнні плани тільки зараз дійшли до стадії тендерної угоди. А сам ремонт розрахований до кінця 2024 року.

На дев’ятому місці ремонт дороги біля села Безмятєжне на Харківщині за 109 млн грн. Це деокупована територія всього в 40 кілометрах від лінії фронту біля Куп’янська. Тому можна припустити, що ця дорога помічна для ЗСУ. Але так це чи ні – з тилу не видно.

Наголошуємо. У «Наших грошей» немає чітких відповідей на питання, чи варто ремонтувати кожну з цих трьох доріг. Рішення мають приймати більш поінформовані люди. Але ми точно розуміємо важливість цих питань. Бо голова НКРЕКП заявив, що зараз профінансовано лише 2% по діючим контрактам на відновлення енергогенеруючого обладнання. А це вже точно питання виживання кожного з нас. До опалювального сезону залишилось всього десять тижнів.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *