У Луцькій громаді майже 30% дітей пропустили планові щеплення

  • Головна
  • НОВИНИ
  • У Луцькій громаді майже 30% дітей пропустили планові щеплення
image
Назар Тарадюк / 27.04.2023 / 0 Коментарів

У Луцькій громаді планові профілактичні щеплення з тих чи інших причин пропустили орієнтовно 30% дітей.

З ними лікарі зараз працюють за індивідуальними графіками вакцинації, – розповіла Суспільному директорка комунального закладу "Луцька міська дитяча поліклініка" Оксана Лєщинська.

Через повномасштабну війну багато людей змушені були покинути свої оселі, деякі виїхали за кордон. Як це повпливало на імунізацію?

– Ті діти, які залишилися з початком війни у Луцьку, то практично мали змогу пройти всі щеплення відповідно до календаря. Враховуючи, що багато людей емігрувало, тому, звичайно, це і вплинуло на показники вакцинації. Деякі діти лишилися за межами України, але ми маємо зв’язок з цими батьками для того, щоб контролювати, рекомендувати як з нашої сторони, так і зі сторони лікарів, яких перебувають ці діти проведення профілактичних щеплень. Звичайно за кордоном це питання стоїть більш гостро, ніж в нас, там не вакцинована дитина не відвідує дитячий садок.

Нагадайте, будь ласка, які щеплення мають бути обов’язковими для дітей?

– Обов’язковими є щеплення: дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція гепатит B, кір краснуха паротит, щеплення проти туберкульозу.

Чи є в наявності вакцини, чи достатньо їх?

– В дефіциті зараз вакцина орального поліомієліту, але написані всі звернення і обіцяють максимально швидко цю проблему вирішити.

Решта вакцин всі наявні, є можливість щеплюватися вакцинами, які є у фармацевтичній мережі, якщо батьки хочуть купити вакцину, то лікар виписує рецепт і протягом години робимо щеплення цією вакциною, але обов’язковим є наявність чека, коли куплена ця вакцина і обов'язкова сумка-холодильник.

Як правильно готуватися до вакцинації? Що потрібно зробити, щоб мінімізувати можливі ризики і що це за ризики?

– Ризик є від того, що дитина помре від дифтерії, а не від того, що буде почервоніння в місці ін’єкції від щеплення. Ніякої підготовки не треба, крім огляду дитини перед щепленням і відповідно, щоб дитина була здорова. Якщо дитина одужує після респіраторної інфекції, то не треба чекати два-три тижні поки дитина ще заразиться новою інфекцією, треба зразу йти колоти вакцину.

В яких випадках вакцинація протипоказана або проводиться за індивідуальними правилами?

– Протипокази – це всі інфекційні хвороби в гострому періоді, алергічні хвороби в гострому періоді. Є алергічна висипка, через два-три дні вона пройшла, робимо щеплення. Навіть не вся онкологія, дивлячись від стадії, є протипоказом до щеплень. Практично проти показів до щеплень є дуже мало.

Щодо медоглядів першачків. Цю процедуру в поліклініці розпочали торік, восени. Чи багато батьків скористалися такою можливістю і коли пік навантаження очікуєте?

– Проведення медичних оглядів виключно планова робота, яка не потрібна ні лікарю, ні вчителю, а в першу чергу вона має зацікавити батьків. Чому ми їх розпочинаємо так рано? Для того, щоб раніше виявити патологію. Медогляди дітей, які підуть до першого класу у 2024 році, ми вже розпочнемо з 1 вересня для того, щоб уникнути цих черг.

Тому планування візитів до лікаря дасть можливість в один день відвідати лікарів і закрити цей медогляд. Але в часі це не буде сьогодні на завтра, на післязавтра. Це може бути в часі до чотирьох тижнів для того, щоб це зробити. Ми мусимо кожен візит внести в комп’ютер. Якщо ми його не внесемо, лікар не отримає заробітну плату і на наступний рік, коли Національна служба буде аналізувати наші візити, вона скаже: ви нічого не робили. Електронне введення пацієнта в медичну інформаційну систему зараз стало довшим. Сьогодні можна записатися і через електронну мережу і при відвідуванні поліклініки, за телефоном.

Які проблеми зі здоров’ям дітей найбільше виявляють під час медоглядів?

– З кожним роком, на жаль, погіршується ситуація з хворобами ока і опорно-рухового апарата. Опорно-руховий апарат ми пов’язуємо з онлайн навчанням. Також хвороби ока. 20 років тому в школі було декілька дітей в окулярах, то зараз є дуже мало дітей, яких їх не носять. Окулісти звертають увагу на те, що при одному зверненні дитину не завжди вдається обстежити. Тому що настільки зросла ця патологія. Не дивлячись на те, що ми закупили сучасну апаратуру і маємо можливість додаткових обстежень тут в кабінеті. Окулісти дивляться по два-три рази, щоб чітко встановити діагноз. Нині в дитячій поліклініці працює шість дитячих окулістів.

Чи достатньо лікарів, медичного персоналу зараз?

– Сьогодні вистачає лікарів і медперсоналу. Дуже мені імпонує те, що до нас прийшло останнім часом дуже багато молодих спеціалістів. Педіатр, ортопед, вивчилися і рентгенологи поєднали з УЗД-діагностикою. В нас оновився склад лабораторій. Усе таки цей крок підняття заробітної плати медичним працівникам він своє зробив.

Ваші рекомендації батькам: через повномасштабну війну діти хвилюються, стресують. Як поводитися дорослим, як допомогти малечі?

– Лікарі первинної ланки зараз будуть долучатися до навчань по психології з елементами психіатрії, тобто ми будемо також займатися ментальним здоров’ям. Треба опановувати себе, зберігати спокій, дивитися за поведінкою дитини. І не забувайте, що з дитиною треба гуляти, розмовляти і обов'язково дитина має перебувати на свіжому повітрі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *